Ερευνα ΕΚΤ: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν κύμα αυξήσεων και πάγωμα αποδοχών

Ερευνα ΕΚΤ: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν κύμα αυξήσεων και πάγωμα αποδοχών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:29 Δημιουργία 02/09/22, 15:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων μηνών φαίνεται πως έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους που περιμένουν κύμα ανατιμήσεων όχι μόνο για το επόμενο 12μηνο αλλά και σε βάθος τριετίας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η διάμεση πρόβλεψη για το επόμενο 12μηνο ήταν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5%, όσο και τον Ιούνιο ενώ για μετά από τρία χρόνια αυξήθηκε στο 3% από 2,8% τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε καταναλωτές του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Τα άτομα που μετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι τα εισοδήματά τους θα αυξηθούν μόλις 0,8% τους επόμενους 12 μήνες έναντι αύξησης 0,9% που περίμεναν τον Ιούνιο και ότι οι δαπάνες τους θα αυξηθούν 4,2% το ίδιο διάστημα έναντι 3,9%, αντίστοιχα.

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο υποχώρησαν στο -1,9% από -1,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ αντίστοιχα οι προσδοκίες τους για την ανεργία αυξήθηκαν στο 12% που είναι το υψηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για τις τιμές των κατοικιών, οι συμμετέχοντες στην έρευνα μείωσαν λίγο τις προσδοκίες τους και αναμένουν μία αύξηση 3,2% το επόμενο 12μηνο.

Αν σου άρεσε κάνε