Καμπανάκι για την Ευρωζώνη η «βουτιά» του σύνθετου δείκτη PMI

Καμπανάκι για την Ευρωζώνη η «βουτιά» του σύνθετου δείκτη PMI

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:07 Δημιουργία 01/09/22, 18:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα «βουτιά» κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς οι καταναλωτές αισθάνθηκαν πιο βαριά την πίεση από την εκτίναξη του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν το ρίσκο υποχώρησης της οικονομίας της περιοχής σε ύφεση, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global τα τελικά νούμερα του σύνθετου δείκτη PMI δείχνουν πτώση στις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο. Πρόκειται για επίδοση ελαφρά χειρότερη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειχναν το δείκτη στις 49,7 μονάδες, αν και αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι πως παραμένει σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων που συνιστά ανάσχεση.

Η έκθεση αποτυπώνει μια δυσοίωνη εικόνα από την αγορά, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν και τα αποθέματα να αυξάνονται λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Βαριά υφεσιακή σκιά

«Οι υφεσιακές προκλήσεις αυξάνονται καθώς οι οικονομίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τα αρνητικά σημεία του υψηλού πληθωρισμού, της αυξημένης αβεβαιότητας και των ανοδικών επιτοκίων» σχολίασε στο Reuters, ο Τόμας Ριν, της Accenture. Μάλιστα δεδομένων των συνεχιζόμενων μακροοικονομικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους ζωής, ο ίδιος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.

Έτσι, αν και τα σημερινά στοιχεία της Eurostat για τα επίπεδα της ανεργίας έδειξαν κάμψη του δείκτη στο 6,6% τον Ιούλιο, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, πολλοί αναλυτές ανησυχούν πως η καλή εικόνα στην αγορά εργασίας δεν θα διαρκέσει, με τις επιχειρήσεις να υποχρεώνονται αργά ή γρήγορα σε περικοπές. «Η περιοχή έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, με την ύφεση να καραδοκεί» σχολιάζει η Τζέσικα Χιντς της Capital Economics, εκτιμώντας πως και τα πράγματα στο μέτωπο της απασχόλησης θα αρχίσουν να δυσκολεύουν.

Για παράδειγμα, μόλις σήμερα, ο ιταλικός επιχειρηματικός σύνδεσμος της Confcommercio προέβλεψε πως περίπου 120.000 ιταλικές επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών θα βάλουν λουκέτο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ

Μέσα στο κλίμα αυτό η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το ράλι του πληθωρισμού που «έπιασε» νέο ρεκόρ στο 9,1%, όπως ανακοινώθηκε χθες, ανέβασε αμέσως τις πιθανότητες μιας πολύ δυναμικής αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Όμως, τα στοιχεία του PMI που υπενθύμισαν την βαριά υφεσιακή σκιά που απλώνεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία ήρθαν να... μπερδέψουν ελαφρά το τοπίο. Αν και βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στις 8 Σεπτεμβρίου, μόνο το αν η αύξηση θα είναι κατά 50 ή κατά 75 μονάδες βάσης.

«Το ερώτημα-κλειδί για την επικείμενη συνεδρίαση (της ΕΚΤ) θα αφορά το αν η αύξηση θα είναι κατά 50 ή κατά 75 μονάδες βάσης» ξεκαθάρισε, σε σημείωμα της, η Morgan Stanley, κάνοντας λόγο για οριακές ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και πιθανότερη επικράτηση των... γερακιών προκειμένου η Τράπεζα να επιδείξει την αποφασιστικότητα στης στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αν σου άρεσε κάνε