Γερμανία: «Βουτιά» άνω του 50% στην τιμή του ρεύματος

Γερμανία: «Βουτιά» άνω του 50% στην τιμή του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:26 Δημιουργία 01/09/22, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία καθώς υποχώρησε άνω του 50% μέσα σες τρεις ημέρες, έπειτα από τα επίπεδα-ρεκόρ της Δευτέρας και εν αναμονή των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι τιμές των συμβολαίων για παράδοση ρεύματος σε ένα έτος έκαναν βουτιά 54% σε σχέση με τη Δευτέρα, όταν είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η εκτίναξη των τιμών οδήγησε σε μειώσεις στην παραγωγή βιομηχανιών, από τα χαλυβουργεία έως τις εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων.

«Η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΕ στην αγορά για τη μείωση των τιμών θεωρήθηκε ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές, παρά το ότι υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΕΕ και πώς αυτές θα λειτουργήσουν», έγραψαν αναλυτές της Energi Danmark σε σημείωμά τους.

Τα συμβόλαια για παράδοση μετά από ένα έτος υποχώρησαν σήμερα έως τα 486 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η σημερινή τιμή εξακολουθεί να είναι περίπου 10πλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΕ

Όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στην ΕΕ για τις παρεμβάσεις που θα κάνει στην αγορά ρεύματος. Η Mechthild Woersdoerfer, στέλεχος της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα ότι στις παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνεται κάποιο πλαφόν στις τιμές ή η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ρεύματος.

«Στο παρελθόν υπήρξε μία πολύ επιφυλακτική συζήτηση για το αν είναι λογικό να θίξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. Αυτές οι επιφυλάξεις έχουν ξεπεραστεί και όλοι συμφωνούν. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, ώστε πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να γίνει γρήγορα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.

Αν σου άρεσε κάνε