Φυσικό αέριο: Η μείωση της κατανάλωσης κατά 12% έφερε πτώση της τιμής

Φυσικό αέριο: Η μείωση της κατανάλωσης κατά 12% έφερε πτώση της τιμής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:51 Δημιουργία 01/09/22, 14:45

H κατανάλωση φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τη Citigroup μειώνεται με ποσοστά που κινούνται σε διψήφιες περιοχές γεγονός που σε συνδυασμό με την ταχεία πλήρωση των αποθηκών οδηγούν στη μείωση των τιμών στην Ευρώπη.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, σήμερα το πρωί πάνω από 6% στα 223,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 235 ευρώ, με πτώση 1,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν γεμίσει δύο μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, αντισταθμίζοντας κάπως τον κίνδυνο από τη διατήρηση των ροών ρωσικού αερίου σε ένα ελάχιστο επίπεδο και μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συντήρησης του αγωγού Nord Stream που ξεκίνησε χθες.

Περιορίζεται ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τη Citigroup, ακόμη και αν η Ρωσία κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα μετά τον Σεπτέμβριο, η πλήρωση των αποθηκών μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο, εφόσον η ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται κατά 10% και συνεχισθούν οι ισχυρές εισαγωγές LNG.

H κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε 12% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα έτος πριν, ανέφερε η Citi σε έκθεσή της, προσθέτοντας ότι ήταν ένας ακόμη μήνας που η αποθήκευση αερίου σημείωσε ρεκόρ.

«Τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας αντανακλούν κυρίως τη μείωση στη ζήτηση αερίου και τη σταθερή προσφορά» καθώς τα φορτία LNG και οι εξαγωγές από τη Νορβηγία συμβάλουν να αντισταθμιστεί η μείωση των ρωσικών ροών.

Ωστόσο, οι τιμές του αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα ύψη παραμένουν και οι τιμές του ρεύματος.

Tα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα -όπως το πλαφόν στις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν ενεργειακές εταιρείες- για να προστατεύσει την οικονομία και να μειώσει τους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη, Μεχτίλντ Γουόρσντόφερ, υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά θέματα.

Το σχέδιο για την ενέργεια θα ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηυεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κυρία Γουόρσντόφερ δήλωσε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχής στην προμήθεια ρωσικού αερίου αυξάνεται καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα.

Αν σου άρεσε κάνε