Μίνι ασφαλιστικό με πλαφόν στις επικουρικές, κατάργηση εισφοράς και ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών

Μίνι ασφαλιστικό με πλαφόν στις επικουρικές, κατάργηση εισφοράς και ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:08 Δημιουργία 30/08/22, 17:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ από πολίτες που έλαβαν καλόπιστα επιδόματα, χωρίς να τα δικαιούνται σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη κατά την παρουσίαση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος» του υπουργείου Εργασίας για λοιπές περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παρόχων υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα τριετούς παραγραφής οφειλών, δυνατότητα εξόφλησης τους με δόσεις ή συμψηφισμό με μελλοντικές καταβολές καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών κάτω των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη λαμβάνεται υπόψη η καθυστέρηση του κράτους στους ελέγχους και γίνεται σεβαστή η καλή πίστη των αναπήρων για τα επιδόματα.

Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

-Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 1.382,40 ευρώ. Συμβολαιογράφοι θα λάμβαναν επικουρική 450 ευρώ και με την ασάφεια που υπάρχει, διεκδικούν και πάνω από 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα.

-Όριο παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους τα 10 έτη, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι αντισυνταγματική. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση καλύπτει μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές από τον ΕΦΚΑ, δεν αφορά, δηλαδή, το σύνολο όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ.
Από 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα πέντε έτη.

-Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς, η οποία παύει να παρακρατείται.

-Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο ποσό της δόσης θα είναι 50 ευρώ.

-Παύση υφ' όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στους συνεπείς που έχουν κάνει ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο, και να βγαίνει όταν πάψουν να είναι συνεπείς.

Αν σου άρεσε κάνε