Ενεργειακή κρίση: Δραματική προειδοποίηση για φρικτούς χειμώνες στην Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Δραματική προειδοποίηση για φρικτούς χειμώνες στην Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:58 Δημιουργία 29/08/22, 13:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δραματική είναι η προειδοποίηση της της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, η οποία κάνει λόγο για πέντε έως και δέκα φρικτούς χειμώνες για την Ευρώπη, εάν οι ηγέτες δεν λάβουν μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η ώρα των συζητήσεων έχει τελειώσει, τώρα είναι ώρα αποφάσεων» γράφει επίσης η Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, η οποία εξηγεί ότι ένα πλαφόν στην ενέργεια μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς των οικογενειών κατά 770 ευρώ το χρόνο.

Το «καμπανάκι» από την πολιτικό του Βελγίου έρχεται παρότι τα νοικοκυριά της χώρας πληρώνουν λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε αντίθεση με τους Έλληνες, τους Ολλανδούς και τους Βούλγαρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους υψηλότερους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ όσο πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν ανώτατο πανευρωπαϊκό όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή της ενέργειας, τόσο οι αναλυτές φαίνονται απαισιόδοξοι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε τελικά να λάβει την απαιτούμενη στήριξη μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Την ώρα που η Ευρώπη επιχειρεί την πλήρη ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, -έστω και σε... θεωρητικό επίπεδο- οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κυμαίνονται πλέον σε επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και περίπου 10 φορές ακριβότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ασφυκτικός ρωσικός έλεγχος στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλεί συνεχή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.

Και όλα αυτά, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται να κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 -από την ερχόμενη Τετάρτη- επικαλούμενη «εργασίες συντήρησης», αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για εργαλειοποίηση της ενέργειας ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία.

Μία μακροπρόθεσμη διακοπή των ροών του φυσικού αερίου θα απειλούσε να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες εξασφάλισης αποθεμάτων -σε επαρκή επίπεδα- ενόψει χειμώνα, όταν και η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έφτασε σήμερα ελάχιστα πριν τα 700 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας ένα θεαματικό «άλμα» μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 697,25 ευρώ/MWh, με αύξηση κατά 54,84% σε σχέση με χθες (450,30 ευρώ/MWh) καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Αν σου άρεσε κάνε