Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα 300 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα 300 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:36 Δημιουργία 29/08/22, 12:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ η μεγαβατώρα υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας του προχωρά ταχύτερα από τον σχεδιασμό.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου (TTF) άνοιξε σήμερα το πρωί στις 9.00 στα 320 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά μέσα σε δέκα λεπτά έκανε βουτιά στα 286 ευρώ, για να αυξηθεί ξανά στις 10.27 στα 296 ευρώ η οποία είναι 12,7% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η Γερμανία αναμένεται να επιτύχει τον στόχο για πλήρωση του 85% των αποθηκών αερίου τον Σεπτέμβριο αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

Κορυφώνονται οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες, πάντως, κορυφώνονται ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει τις ροές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μετά την τριήμερη διακοπή της λειτουργίας του, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, η οποία σύμφωνα με την Gazprom θα γίνει λόγω εργασιών συντήρησής του.

Η κατάσταση αναφορικά με την προσφορά του αερίου παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση δεκαετιών. Οι χαμηλότερες ροές ρωσικού αερίου, οι διακοπές λειτουργίας εγκαταστάσεων αερίου στη Νορβηγία και ο αυξημένος ανταγωνισμός για φορτία LNG θα επηρεάζουν την αγορά για μεγάλο διάστημα.

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για να συζητήσουν λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε