Στελέχη της ΕΚΤ μιλούν για αύξηση των επιτοκίων 0,75% τον Σεπτέμβριο

Στελέχη της ΕΚΤ μιλούν για αύξηση των επιτοκίων 0,75% τον Σεπτέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:00 Δημιουργία 26/08/22, 17:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέτουν ζήτημα αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη του 0,5%.

Συγκεκριμένα, ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), παρά την επαπειλούμενη ύφεση, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται, όπως μεταδίδει το Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με γνώση του θέματος.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 50 μ.β. τον Ιούλιο και μία αντίστοιχη αύξηση αναμένεται και για τον Σεπτέμβριο, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να πλησιάζει σε διψήφια επίπεδα.

Το προηγούμενο της Fed

Αν και κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν έχει υποστηρίξει ανοιχτά το ενδεχόμενο μίας αύξησης της τάξεως των 75 μονάδων βάσης, το γεγονός ότι η Fed έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της και η σταθερή επιτάχυνση των τιμών στην Ευρωζώνη ενισχύουν την περίπτωση μίας σχετικής συζήτησης.

«Δεν θα στηρίξω απαραίτητα τις 75 μ.β. αλλά δεν υπάρχει λόγος για να μη συζητηθεί. Αν η Fed το έκανε, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχει αυτή η πρόταση τουλάχιστον στο τραπέζι», δήλωσε πηγή της ΕΚΤ.

Ενισχύεται το σενάριο για αύξηση 0,5%

Αν και μία τόσο μεγάλη αύξηση δεν θεωρείται πιθανή, με δεδομένη την αντίθεση των αξιωματούχων των χωρών του Νότου, οι παραπάνω δηλώσεις ενισχύουν το σενάριο για μία αύξηση 50 μ.β. και δείχνουν ότι η συζήτηση θα είναι σε μία κατεύθυνση πιο αυστηρής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,9% τον Ιούλιο, σε επίπεδα τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, αλλά εκείνο που σήμανε συναγερμό περισσότερο ήταν ότι ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – είναι επίσης υπερδιπλάσιος από τον στόχο.

Το Δ.Σ. θα λάβει υπόψη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία θα ανακοινωθούν από την Eurostat την ερχόμενη Τρίτη.

«Ο πληθωρισμός αποκτά όλο και μεγαλύτερο εύρος και οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες. Οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες από αυτές των προβλέψεων τον Ιούνιο, επομένως συμφωνώ ότι μία αύξηση 75 μ.β. πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί», δήλωσε άλλη πηγή.

«Για μένα, οι 50 μ.β. είναι το ελάχιστο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, βλέπω ισχυρό επιχείρημα για μία αύξηση 75 μ.β.», είπε μία Τρίτη πηγή.

Αν σου άρεσε κάνε