Ίλιγγος σε Γαλλία και Γερμανία από τις προθεσμιακές τιμές του ρεύματος

Ίλιγγος σε Γαλλία και Γερμανία από τις προθεσμιακές τιμές του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:47 Δημιουργία 26/08/22, 16:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε τιμές που συνιστούν ιστορικό υψηλό εμπορεύεται το προθεσμιακό συμβόλαιο ενός έτους ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία, αποκαλύπτοντας πως η ενεργειακή κρίση αντί να υποχωρεί κλιμακώνεται, εν όψει και του κλεισίματος του Nord Stream 1 από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του ρεύματος για το επόμενο έτος στη Γερμανία αυξήθηκαν πάνω από τα 800 ευρώ σήμερα και είναι σχεδόν δεκαπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν 7,6% στα 805,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένες 39% μέσα στην εβδομάδα, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 24%.

Το προηγούμενο ρεκόρ της «έσπασε» η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στην Γαλλία, καθώς αυξήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Τον τελευταίο χρόνο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεκαπλασιάστηκε, λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Το γαλλικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε έως και 13% στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG την Παρασκευή.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί επίσης, επειδή η Electricite de France ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία κάποιων πυρηνικών εργοστασίων της. Οι μονάδες αυτές θα αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας τον χειμώνα, όταν το φυσικό αέριο θα είναι σπάνιο.

Τα ρεκόρ σπάνε σχεδόν καθημερινά

Οι τιμές του ρεύματος καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.

Η πρωτοφανής εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και αποτελεί μεγάλη απειλή για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού κτιρίων στη Γερμανία και η μείωση της θέρμανσης μέσα σε αυτά.

Στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ενέργειας θα εκτιναχθούν τον Οκτώβριο μετά την αύξηση του πλαφόν στα τιμολόγια από τη Ρυθμιστική Αρχή. Η αύξηση των τιμών μπορεί να αναγκάσει πολύ κόσμο στη χώρα να μειώσει τη χρήση ενέργειας καθώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Αν σου άρεσε κάνε