Εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, φωτιά και το πετρέλαιο

Εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, φωτιά και το πετρέλαιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:03 Δημιουργία 25/08/22, 14:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξέφρενο είναι το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ταυτόχρονα οι τιμές του πετρελαίου προκαλούν ίλιγγο ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν νέο υψηλό ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών έχει εντείνει τον ανταγωνισμό των χωρών για την εξασφάλιση προμηθειών.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Σεπτέμβριο (TTF) έκλεισε χθες με αύξηση 13%, ενώ σήμερα σκαρφάλωσε περαιτέρω στα 315 ευρώ η μεγαβατώρα και λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί διαμορφωνόταν στα 309 ευρώ με άνοδο 5,7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Εκρηκτική άνοδο 18% σημείωσαν και τα futures του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αποσταθεροποίηση των οικονομιών

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες, υπονομεύοντας το ευρώ και ασκώντας πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10ετιών.

Η διαταραχή στην προσφορά αερίου επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για περιορισμένα φορτία LNG.

Οι ροές ρωσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, ενώ αναμένονται χαμηλότερες ροές και από τη Νορβηγία έως τον Σεπτέμβριο λόγω έργων συντήρησης.

Στις ΗΠΑ, μία μεγάλη εγκατάσταση LNG, η οποία είχε υποστεί ζημιές από έκρηξη, δεν θα λειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου που αναμενόταν.

Η ΕΕ βασίζεται πολύ στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των ροών από τη Ρωσία λόγω των αντίποινων που επέβαλε η Μόσχα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση.

Ο αριθμός των θυμάτων από την έλλειψη αερίου αυξάνεται, με τις εταιρείες αλουμινίου και λιπασμάτων να πλήττονται σφοδρά από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Ο Nord Stream

Οι συνθήκες στην αγορά θα γίνουν ακόμη πιο σφιχτές καθώς η Gazprom θα σταματήσει τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι οι ροές μπορεί να μην ξαναρχίσουν μετά τις εργασίες.

Η μεγαλύτερη διάρκεια των εργασιών για την επαναλειτουργία του τερματικού σταθμού LNG, Freeport, στο Τέξας αναμένεται να αφαιρέσει τουλάχιστον δέκα φορτία από την αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders.

Η ροή αερίου από τη Νορβηγία στην Ευρώπη μέσω αγωγού μειώθηκε περίπου 5% από την περασμένη εβδομάδα καθώς αυξάνονταν οι προγραμματισμένες και μη διακοπές. Περισσότερες εργασίες προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο.

Οι ανησυχίες για τη ροή του πετρελαίου

Την ίδια ώρα και οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω διαταραχών στις ρωσικές εξαγωγές, του ενδεχομένου μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της μερικής διακοπής λειτουργίας αμερικανικού διυλιστηρίου.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε 45 σεντς ή 0,4% στα 101,67 δολάρια, ενώ του αμερικανικού αργού κατά 32 σεντς ή 0,3% στα 95,21 δολάρια.

Και οι δύο αυτές τιμές αναφοράς έφθασαν σε υψηλό επίπεδο τριών εβδομάδων χθες καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου έστειλε το μήνυμα μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για να στηριχθούν οι τιμές.

Η αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν παραμένει αμφίβολη ενόσω δεν υπάρχει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι συζητήσεις μεταξύ της Τεχεράνης, της ΕΕ και των ΗΠΑ συνεχίζονται για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, με το Ιράν να δηλώνει ότι έλαβε απάντηση από τις ΗΠΑ για το «τελικό» κείμενο της ΕΕ για μία νέα συμφωνία.

Αναλυτές της ANZ ανέφεραν ότι αν επέλθει μία συμφωνία, αυτή θα επηρεάσει πιθανότατα το κλίμα και θα μειώσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα καθώς θα υπάρξει η προοπτική για επιπλέον εξαγωγές 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από το Ιράν. «Ωστόσο, η αγορά θα παραμείνει σφιχτή καθώς η συμφωνία δεν θα αντισταθμίσει τη μείωση της ρωσικής προσφοράς και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης», πρόσθεσαν.

ΗΠΑ: Φωτιά σε διυλιστήριο

Στις ΗΠΑ, η BP ανακοίνωσε το κλείσιμο ορισμένων μονάδων του διυλιστηρίου της Whiting στην Ινδιάνα μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη. Το διυλιστήριο, δυναμικότητας 430.000 βαρελιών την ημέρα, είναι βασικός προμηθευτής καυσίμων στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ και το Σικάγο.

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων του έχει αυξήσει την ανοδική πίεση στις τιμές.

Αν σου άρεσε κάνε