Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/06/22, 09:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην αξιοποίηση πληροφοριών για φοροδιαφυγή μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες, προχωρά η ΑΑΔΕ. Η ανάπτυξη του συστήματος θα αφορά επίσης σε περιπτώσεις κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι επώνυμες ή ανώνυμες (εφόσον το επιθυμεί ο καταγγέλλων), ενώ το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα στοιχεία όσων είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Οι καταγγέλλοντες θα μπορούν να περιγράφουν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προχωρούν στην καταγγελία της επιχείρησης ή του επαγγελματία, ενώ στη συνέχεια οι αρμόδιοι ελεγκτές, αξιολογώντας την καταγγελία, θα προχωρούν σε ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν όσα αναφέρονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η λειτουργία της πλατφόρμας έως το τέλος του έτους εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούνται και τα εξής:

-Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο (υλοποίηση 2022- 2023).

-Η επιβράβευση της συνέπειας στη φορολογική συμπεριφορά, με κριτήρια υπευθυνότητας (2023- 2024).

-Το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και το σύστημα σύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS (2025).

-Η παρακολούθηση της κίνησης των επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (2025).

-Η προηγμένη επιχειρησιακή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων.

Παράλληλα, το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο όπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet και το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.). Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων κ.λπ.

Αν σου άρεσε κάνε