Στα μέσα Ιουνίου η αναδρομική επιδότηση ρεύματος

Στα μέσα Ιουνίου η αναδρομική επιδότηση ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 26/05/22, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στα μέσα του επόμενου μήνα θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα υποβάλουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν για τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη του Μαΐου. Η ενίσχυση θα δίδεται σε φορολογούμενους με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα το 2020- μετά την αφαίρεση των φόρων- έως 45.000 ευρώ, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να αποζημιωθούν από το κράτος με ποσά από 18- 600 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για δύο εβδομάδες και αφού τελειώσει η υποβολή των αιτήσεων, θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάρισή τους με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως αυτοί θα έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν δύο επιλογές, καθώς η ενίσχυση αφορά τόσο στην κατανάλωση της κύριας κατοικίας, όσο και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών που σπουδάζουν. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2021 πριν από την αίτηση στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, υποβάλλοντας στην πλατφόρμα τη σχετική αίτηση για κάθε μήνα χωριστά, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Στην περίπτωση που σε μία διπλοκατοικία υπάρχει κοινό ρολόι, η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κάποιον από τους δικαιούχους, τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.

Από την επιδότηση αποκλείονται όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020 έως την 1η Μαΐου, ενώ είχαν τη σχετική υποχρέωση. Εάν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων αυτού του φορολογικού έτους. Τα στοιχεία του εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Υπολογίζεται ως το υπόλοιπο που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το πόσο της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού, των ποσών της έκπτωσης η οποία έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.

Η όλη διαδικασία έχει ως εξής:

Ο δικαιούχος, αφού αποδειχθούν αυθεντικά τα στοιχεία του, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του. Στην ίδια πλατφόρμα θα διαβιβάσουν τα στοιχεία των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι προμηθευτές και οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας. Για όσους άλλαξαν κατοικία, θα υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία το σπίτι ως πρώτη κατοικία. Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο IBAN που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα. Οι επιπλέον λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε