ΥΠΟΙΚ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός έως το Σεπτέμβριο κατά του «ντόμινο» ακρίβειας

ΥΠΟΙΚ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός έως το Σεπτέμβριο κατά του «ντόμινο» ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 24/05/22, 08:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Και δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναμένεται να καταθέσει έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ράλι της ακρίβειας. Στοιχείο, που βλέπει το φως της δημοσιότητας από την έκθεση για τη 14η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να κάνουν χρήση του 0,4% ή 740 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται τώρα σε 38 δισ. ευρώ, καθώς οι ανάγκες για πρόσθετα μέτρα αυξάνονται συνεχώς. Ήδη, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για μία παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι τιμές στη βενζίνη, κυρίως στα νησιά. Οι τιμές στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες έχουν φτάσει σε επίπεδα- ρεκόρ, ενώ λίγο χαμηλότερες τιμές σε καύσιμα πληρώνουν μόνον οι καταναλωτές σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου έχει διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν επεφύλαξε στη χώρα ένα «σκωτσέζικο ντους». Ενώ επισημαίνεται ότι η «η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την ανάπτυξη κάνοντας μόνιμη τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογραμμίζεται ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων (που έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,8% του ΑΕΠ) «εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν από το 2023 και μετά». Σε «απλά ελληνικά», σημαίνει ότι η μονιμοποίηση αυτών των δύο μέτρων θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών το επόμενο διάστημα και ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, παράλληλα, τρεις επιπλέον επισημάνσεις της έκθεσης:

-Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια αναμένεται να κλιμακώσει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και να επηρεάσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά ενέργειας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προβλέψεις, διότι μπορεί να αυξήσει το κόστος των ενεργειακών επιδοτήσεων και να δημιουργήσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

-Ενώ ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος περαιτέρω παράτασης των υφιστάμενων έκτακτων μέτρων για την πανδημία εξασθενεί, ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων για τα μέτρα στήριξης παραμένει. Κίνδυνοι υπάρχουν και για τον τομέα των ακινήτων, που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική στατιστική του ταξινόμηση. Ενώ, πρόσθετοι κίνδυνοι προκύπτουν από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, με κυριότερο το θέμα της ΕΤΑΔ.

-Το βασικό σενάριο της έκθεσης προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της Κομισιόν, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 θα ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ, για να ψηλώσει το 2024 και το 2025 στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,4% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε