«Ανεβάζει ταχύτητα» στους e-πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ

«Ανεβάζει ταχύτητα» στους e-πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 18/05/22, 08:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πατά «γκάζι» ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στο μέτωπο των e-πλειστηριασμών, προκειμένου να πιέσει τους φορολογούμενους με χρέη στην εφορία- και κυρίως στους μεγάλους οφειλέτες- να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Καθώς, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επί συνόλου χρεών ύψους 111,398 δισ. ευρώ σε ρύθμιση είναι μόλις 5,31 δισ. ευρώ.

Μετά την «ανακωχή» λόγω πανδημίας, το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχε χτυπήσει στις 22 Μαρτίου, με την Ανεξάρτητη Αρχή να «ξεπαγώνει» μετά από μεγάλο διάστημα τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Τώρα, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν άλλοι 12 πλειστηριασμοί, που αφορούν σε ακίνητα μεγάλων οφειλετών της εφορίας, με ημερομηνία πλειστηριασμού από σήμερα 18 Μαΐου και έως τον Οκτώβριο .

Από τον κατάλογο των 12 ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ξεχωρίζουν:

-Ένα κτιριακό συγκρότημα σε οικόπεδο 4.550 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 471.000 ευρώ. Το «ηλεκτρονικό σφυρί» θα χτυπήσει στις 22 Ιουνίου .

-Ένα κτίριο στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισιά, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 469.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

-Μια μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 469.000 ευρώ και το «ηλεκτρονικό σφυρί» θα χτυπήσει στις 21 Σεπτεμβρίου.

-Μια κατοικία 124 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 1622 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 365.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Παράλληλα με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, ανεβάζουν στροφές και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών όσων οφειλετών αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο την 1η Ιανουαρίου εφέτος ήταν 111,4 δισ. ευρώ και από αυτά το 35% είναι «ηλικίας» άνω των 11 ετών και το 68% άνω των 6 ετών.

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πάντως, πριν από τη λήψη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση της ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Αν σου άρεσε κάνε