Προς αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 2023

Προς αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 06:33 Δημιουργία 17/05/22, 06:19
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πολύ πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, λόγω του πολύ υψηλού τιμήματος που πληρώνει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ενεργειακή κρίση. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο των Επιτρόπων και, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι παράγοντες, η παράταση της ρήτρας διαφυγής (που ενεργοποιήθηκε το 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας) θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ (μετά και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να παραμείνουν όρθιες.

Η γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων (έλλειμμα, χρέος) της Ε.Ε., προβλέπονταν να καταργηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, με τα οικονομικά δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς επί τα χείρω και με ανοιχτό το ενδεχόμενο της ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη- μέλη της Ε.Ε., αναμένεται, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, να παραταθεί κατά ένα ακόμη έτος. Για την κυβέρνηση, που αναζητεί εναγωνίως επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και ευρωπαϊκή βοήθεια, η παράταση ισχύος της ρήτρας θα παρείχε τη δυνατότητα για μια σχετική ελευθερία αποφάσεων στην οικονομική πολιτική για ακόμη 12 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό για την εξάντληση από τις αρχές κιόλας του έτους των δημοσιονομικών περιθωρίων για νέα μέτρα στήριξης, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί το α’ τετράμηνο με δαπάνες άνω των 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιπλέον 362 εκατ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό.

Ειδικότερα, για την ενεργειακή κρίση έως τώρα έχουν δαπανηθεί από τον προϋπολογισμό:

-Επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ, και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

-Επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, ύψους 131 εκατ. ευρώ.

-Επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων.

-Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί, ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει μετά από το φθινόπωρο τον όποιο δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες παρεμβάσεις. Εκτός από την πορεία του τουρισμού- για την οποία υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία- και τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 ευρώ, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ. Για την πορεία της ανάπτυξης το α’ τρίμηνο εφέτος, με τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το στίγμα θα δοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου και θα αποτελέσει έναν πρώτο «μπούσουλα» για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε