Επίδομα ρεύματος: Ποιοι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της ενίσχυσης

Επίδομα ρεύματος: Ποιοι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της ενίσχυσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:37 Δημιουργία 07/05/22, 08:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, δευτερευουσών και εξοχικών κατοικιών, καθώς και φοιτητές που δεν δηλώνουν το σπίτι όπου διαμένουν ως κύρια κατοικία, περιλαμβάνονται στους «χαμένους» των κυβερνητικών μέτρων, διότι, ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί, δεν θα λάβουν την αναδρομική ενίσχυση για το διάστημα Δεκεμβρίου- Μαΐου. Το επίδομα που διαμορφώνεται από 18 έως και 600 ευρώ καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς αποκλείονται οι υπόλοιπες περιπτώσεις. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος αυτούς τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ, που αποτελεί τη μικρότερη επιδότηση.

Στον αντίποδα, αυτοί που διαθέτουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες θα επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, με την κάλυψη κατά 50% της όποιας αύξησης στην κατανάλωση και πέραν των 300 Kwh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, στα επαγγελματικά τιμολόγια η μοναδιαία τιμή ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται στα 120 ευρώ για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, υπάρχει πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με βάση τις διευκρινίσεις από στελέχη του οικονομικού επιτελείου:

1.Μένουν εκτός αναδρομικής ενίσχυσης όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες δευτερευουσών και εξοχικών κατοικιών και οι φοιτητές που δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση και δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη. Ακόμη, δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το κοινόχρηστο ρεύμα σε πολυκατοικίες, καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων αφορά μόνο στην κατανάλωση για την α’ κατοικία.

Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής τού ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς εάν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1, τη χάνει.

2.H επιδότηση για το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου θα αφορά σε όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Τον Μάιο, στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 Kwh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος του ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Ειδικότερα:

-Για τις πρώτες 150 Kwh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

-Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 Kwh, σε 160 ευρώ/MWh.

-Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 Kwh τον μήνα, το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

-Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh, προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

-Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, υπάρχει πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης. Έτσι, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο και επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

3.Συνεχίζεται η επιδότηση για το φυσικό αέριο. Η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά θα ανέλθει τον Μάιο σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Επίσης, συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα μη οικιακά τιμολόγια, για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

4.Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους, ώστε να ανακτάται το σύνολο των υπερεσόδων και να αποσυνδεθεί η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Το ρεύμα αναμένεται να πωλείται σε μια συγκεκριμένη τιμή, μεταξύ των 15 και 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα, ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Αν σου άρεσε κάνε