Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:46 Δημιουργία 27/04/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ υπέρβαση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ το α’ τρίμηνο, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που θα αντληθεί από τη νέα έξοδο στις αγορές, ανοίγουν τον δρόμο για λελογισμένες παροχές προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, από τις συγκεκριμένες «δεξαμενές» θα βρεθούν τα επιπλέον ποσά για τα μέτρα κυρίως για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Χώρο για μέτρα δημιουργεί και το μικρότερο έλλειμμα του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 7% του ΑΕΠ, κάτι που «μεταφράζεται» σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, αποτελεί ειλημμένη απόφαση να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρηθούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να συγκρατηθούν τα πρωτογενή ελλείμματα και να επιστρέψει η οικονομία σε πλεονάσματα από το 2023 και μετά.

Στο επίκεντρο του πακέτου των μέτρων είναι η παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο (εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρει κοινή λύση στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του επόμενου μήνα), με παράταση της υφιστάμενης κρατικής επιδότησης για τον Μάιο.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει να επιδοτηθεί πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για κάποιους μήνες το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές ρεύματος στα περυσινά επίπεδα. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα ρύπων και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και από ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2,6 δισ. ευρώ.

Στο συνολικό αυτό ποσό των 3 δισ. ευρώ μπορεί να προστεθούν τα όποια έσοδα προκύψουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Η τελική δημοσιονομική επιβάρυνση θα εξαρτηθεί από το σχέδιο που θα επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εάν δηλαδή παρέμβει δυναμικά στην αγορά ενέργειας, ή αποφασίσει να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς έστω και σε πιο διευρυμένη βάση και με επιδότηση για μεγαλύτερο αριθμό κιλοβατώρων.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έως το τέλος του έτους σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές (κόστους 250 εκατ. ευρώ), όπως και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 6% σε τρία βασικά τρόφιμα. Επίσης, εξετάζεται η επανάληψη χορήγησης κάποιων παροχών, όπως αυτές που καταβλήθηκαν στις ευάλωτες ομάδες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν σου άρεσε κάνε