Προϋπολογισμός: Τρεις αλλαγές με «φόντο» ενέργεια και Ουκρανικό

Προϋπολογισμός: Τρεις αλλαγές με «φόντο» ενέργεια και Ουκρανικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:53 Δημιουργία 26/04/22, 08:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι «πληγές» στην ελληνική οικονομία από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτυπωθούν επισήμως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη της εβδομάδας. Έως τώρα προκύπτει ότι οι επιπτώσεις αφορούν στη μείωση του στόχου για ανάπτυξη και, αντίθετα, στην αύξηση της πρόβλεψης για πληθωρισμό και πρωτογενές έλλειμμα. Ωστόσο, βελτιώνεται η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Παρόλο που παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και οι προβλέψεις μπορεί στην πορεία των επομένων μηνών να αποδειχθούν εξαιρετικά επισφαλείς, οι τρεις βασικές αλλαγές σε σχέση με τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, έχουν ως εξής:

  1. Το πρωτογενές έλλειμμα, από το 1,4% του ΑΕΠ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το 2022, διαμορφώνεται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ, λόγω των αυξημένων δαπανών για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι, τότε το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και πέριξ του 3% του ΑΕΠ.
  2. Ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται κατά μιάμιση μονάδα και διαμορφώνεται σε 3% από 4,5%. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται, παράλληλα, για τις συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω του κόστους των καυσίμων, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα.
  3. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 5,5% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Και αναφέρουν ότι η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας και η σημαντική μείωση των τιμολογίων ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα επηρεάσει όλη την αλυσίδα αγαθών και υπηρεσιών και θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Όπως επίσης θα αναφέρεται στο Πρόγραμμα, επιδίωξη είναι η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023, στόχος που χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικός. Τα δύσκολα αρχίζουν από το 2024 και μετά. Ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ανέλθει στο 2%- 2,3% του ΑΕΠ από το 2024, καθώς είναι το επίπεδο το οποίο απαιτείται προκειμένου να θεωρείται βιώσιμο το χρέος. Ειδικά για το χρέος, το βάρος πέφτει στη βιωσιμότητά του μετά το 2030 που αποτελεί έτος- σταθμό.

Αν σου άρεσε κάνε