Προσδοκίες για ελάφρυνση του δημοσιονομικού κόστους μέσω ευρωπαϊκής παρέμβασης στην ενέργεια

Προσδοκίες για ελάφρυνση του δημοσιονομικού κόστους μέσω ευρωπαϊκής παρέμβασης στην ενέργεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:01 Δημιουργία 20/04/22, 08:36
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, προσδοκώντας μια παρέμβαση στο θέμα της ενέργειας που θα ελαφρύνει το δημοσιονομικό κόστος από τα εθνικά μέτρα για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για ένα έτος, κινείται το οικονομικό επιτελείο.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επεσήμανε χθες τη σημασία μιας παρέμβασης από την ΕΕ για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς θα επηρέαζε τις τιμές και την ενεργειακή επάρκεια και θα διευκόλυνε τη δημοσιονομική κυβερνητική πολιτική. «Μια λύση είναι η ΕΕ να κλείσει μεσοπρόθεσμα συμβόλαια, είναι μία μεγάλη απόφαση και θα μειώσει τα δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το σενάριο για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δεν είναι πολύ πιθανό με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις έως τώρα παλινωδίες των ηγετών της γηραιάς ηπείρου, οπότε εξ ανάγκης καταστρώνεται το εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. «Το βάρος εξαρτάται από τον τύπο της παρέμβασης», αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια τόσο προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στη χονδρική αγορά, όσο και της συνέχισης των επιδοτήσεων με διάφορες παραλλαγές.

Βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί τον Μάιο το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Ενώ για τον τρέχοντα μήνα, από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι οι τιμές του ηλεκτρικού θα είναι «φαρμάκι», οι χειρότερες, αφού ο Απρίλιος τιμολογείται με τιμές Μαρτίου. Ο στόχος είναι από τον Ιούνιο- Ιούλιο, όταν θα αρχίσει το νέο μεγάλο κύμα υψηλής κατανάλωσης ρεύματος λόγω ζέστης και τουρισμού, η κυβέρνηση να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να εφαρμόσει μια νέα μεγάλη παρέμβαση. «Θα έχουμε μια ύφεση στην πίεση στα νοικοκυριά γιατί έρχεται η “ευλογημένη” ελληνική άνοιξη, τελειώνει το κόστος θέρμανσης, δεν δουλεύουν τα κλιματιστικά, οπότε στην πράξη θα περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικού. Ακόμη και στα αγροτικά, το πότισμα δεν έχει την ένταση των Ιουλίου- Αυγούστου», αισιοδοξούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει την επιδότηση της αγοράς, ώστε το τελικό κόστος της μεγαβατώρας να συγκρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το κόστος της παραγωγής. Εναλλακτικά εξετάζεται η συνέχιση των κρατικών επιδοτήσεων με επέκταση του ορίου κατανάλωσης, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι καταναλωτές. Επίσης, εξετάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές. Ποια πρόταση από όλες επιλεγεί, θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα εξευρεθούν. Ενώ τα σημερινά δεδομένα μπορεί να ανατραπούν επί τα χείρω στην περίπτωση που επεκταθούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και στο πεδίο της ενέργειας, σενάριο που δεν αποκλείει το ΔΝΤ.

Δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης φαίνεται ότι δημιουργεί η βελτιωμένη πορεία της χώρας. Το έλλειμμα του 2021 που θα είναι κατά μιάμιση μονάδα μικρότερο, δίνει στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την επίδραση που έχει στο 2022. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για τα 230 δισ. ευρώ που είναι αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης και στα οποία προσβλέπει η χώρα. Θα μπορούσαν, αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, να αξιοποιηθούν για την κοινή προμήθεια LNG, ρίχνοντας άμεσα τις τιμές. Θα μπορούσαν επίσης, προσθέτουν, να χρησιμοποιηθούν και ως εγγύηση για το δανεισμό από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε