ΥΠΟΙΚ: Ανησυχία για «φρένο» πληρωμών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ρεύμα

ΥΠΟΙΚ: Ανησυχία για «φρένο» πληρωμών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ρεύμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:13 Δημιουργία 15/04/22, 08:39
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν ότι οι πολίτες ενδέχεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε μια στάση πληρωμών, λόγω της πίεσης στα εισοδήματα από το κύμα της ακρίβειας, στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται μια έκρηξη των οφειλών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσω μάλλον που από τον Μάιο θα αρχίσουν να προστίθενται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και του φόρου εισοδήματος.

Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι «το ράλι του πληθωρισμού που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και σε μία σειρά από βασικά αγαθά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο αθέτησης πληρωμών». Ωστόσο, ο ίδιος, λόγω και της θέσης του, ζητεί ψυχραιμία και λέει «ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Από την πλευρά τους, παράγοντες της αγοράς ενέργειας δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το «φάντασμα» της απειλής των ανεξόφλητων οφειλών πλανάται πάνω από την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση έχει φέρει στα όριά τους καταναλωτές και εταιρείες προμήθειας. Ήδη, οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου δείχνουν να αποτελούν τον κανόνα για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, πηγές της αγοράς παρατηρούν ότι οι ρυθμίσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και τα τηλεφωνικά κέντρα των προμηθευτών έχουν κατακλυστεί από σχετικά αιτήματα. Ενώ, ακόμη και οι ίδιες οι εταιρίες σπεύδουν να προτείνουν διακανονισμούς, όταν διαπιστώνουν τη χρέωση υπέρογκων ποσών και ιδίως σε πελάτες που δεν εμφάνισαν αυξημένη κατανάλωση.

Το ίδιο σκηνικό και στο μέτωπο της εφορίας, όπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν τον Φεβρουάριο και το φράγμα των 113 δισ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν σε 113,04 δισ. ευρώ από 112,96 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο α’ δίμηνο οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα χρέη αυξήθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ. Και παρά το γεγονός ότι στο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος συμπεριλαμβάνεται οφειλή 800 εκατ. ευρώ μιας επιχείρησης, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της αύξησης των οφειλών.

Από τα αναλυτικά στοιχεία, προκύπτει πως η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι. Δραματική αύξηση καταγράφεται επίσης στα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ, που από 299,7 εκατ. ευρώ απλήρωτα τον Φεβρουάριο πέρυσι, αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο εφέτος κατά 49% και διαμορφώθηκαν σε 446,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τετραπλασιάστηκαν (αύξηση 424%) τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα και ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ από 55,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενώ, οι «άλλοι άμεσοι φόροι» που έμειναν απλήρωτοι εκτινάχθηκαν κατά 607%, από 1,3 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2021 σε 9,2 εκατ. ευρώ εφέτος.

Αν σου άρεσε κάνε