Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:14 Δημιουργία 11/04/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των μετακινήσεων και για όλους όσοι εκδράμουν στην επαρχία για το Πάσχα.

Η αίτηση για την επιδότηση θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στο gov.gr. H επιδότηση θα δίδεται τόσο μέσω πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό, όσο και μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, με την οποία ο δικαιούχος θα έχει μπόνους 5 ευρώ. H ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31/7/2022, ενώ μετά την πάροδο της προθεσμίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα υποχρεούται να την απενεργοποιήσει άμεσα. Το τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο θα επιστρέφεται στο Δημόσιο και θα αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων (για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και ισούται με 0,22 ευρώ/λίτρο. Έτσι, για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα ανέλθει σε 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και σε 50 ευρώ για τα νησιά. Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 ευρώ και 35 ευρώ, αντιστοίχως.

Η όλη διαδικασία θα έχει ως εξής:

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στο gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και θα δηλώνει τον αριθμό της πινακίδας του ΙΧ για το οποίο προορίζεται η επιδότηση. Από το σύστημα θα γίνεται έλεγχος για την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, την ασφάλισή του, καθώς και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ο δικαιούχος θα αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτή είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του. Στη συνέχεια, θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση τού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό τού κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Την ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνο και να κερδίσει το επιπλέον μπόνους των 5 ευρώ, έως τη λήξη της στις 31 Ιουλίου. Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα, μπορεί να επιδοτηθεί και για το δύο εφόσον είναι στο όνομα διαφορετικού μέλους της οικογένειας, και το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα για επιδότηση.

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel, δίδεται τον τρέχοντα μήνα διπλή στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ενώ όσοι τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όσοι δεν επιθυμούν να εισέλθουν στο gov.gr., μπορούν να υποβάλουν αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε για την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Αν σου άρεσε κάνε