Ποιες e-αποδείξεις δίνουν φοροεκπτώσεις έως και 2.200 ευρώ

Ποιες e-αποδείξεις δίνουν φοροεκπτώσεις έως και 2.200 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:06 Δημιουργία 28/03/22, 13:57
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εκδόθηκε, έστω και με καθυστέρηση μηνών, η υπουργική απόφαση για τα επαγγέλματα, από τα οποία θα προκύπτει επιπλέον έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στις συναλλαγές με το «πλαστικό χρήμα». Πρόκειται για 20 επαγγέλματα, όπως προκύπτει από τον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, και έτσι ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου εφέτος.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου, και περιορίζεται έως και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως συνολικά. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά στον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

Όπως ορίζεται, οι αποδείξεις που αφαιρούνται κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα αφορούν στα εξής επαγγέλματα: Κτηνιατρικές υπηρεσίες, Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, Εργασίες ηλεκτρολόγου, Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, Εργασίες ξυλουργού, Εργασίες τοποθέτησης στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., Εργασίες σκυροδέματος, Υπηρεσίες ταξί, Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, Υπηρεσίες κηδειών, Υπηρεσίες μασάζ, Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, Ανάπτυξη φωτογραφιών, Σχολές χορού, Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), Νομικές υπηρεσίες, και Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Παράλληλα, μια σειρά από αποδείξεις σε ιατρικές ειδικότητες θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Οι αποδείξεις που «μετράνε» διπλά αφορούν σε: Ιατρούς, Οδοντίατρους, Ορθοδοντικούς, Οστεοπαθητικούς, Χειροπράκτες, Οφθαλμίατρους, Χειροποδιστές και Ποδολόγους.

Αν σου άρεσε κάνε