Στη Βουλή η νέα τροπολογία για την επιδότηση καυσίμων

Στη Βουλή η νέα τροπολογία για την επιδότηση καυσίμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:38 Δημιουργία 23/03/22, 08:31
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επιπλέον μπόνους ύψους 5 ευρώ θα έχουν όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα έναντι της πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού τους, σχετικά με την επιδότηση για την αγορά καυσίμων το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να καταθέσει νέα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αφ’ ενός καθορίζει την επιδότηση των καυσίμων και αφ’ ετέρου αναιρεί πλήρως την προηγούμενη διάταξη (επίσης στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ) με την οποία καταργούσε την έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά στα καύσιμα, η επιδότηση κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ ανάλογα με το εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος μένει στην ηπειρωτική ή τη νησιωτική Ελλάδα και εάν κατέχει αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Όπως ορίζεται στην τροπολογία, τα χρήματα αυτά μπορούν να καταναλωθούν μόνο για την αγορά καυσίμων, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να τα «σηκώσουν» με τη μορφή μετρητών και «χάνονται» εάν μείνουν αναξιοποίητα μετά το τέλος του Ιουνίου.

Ενώ, για την πρόσθετη επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, στα 12 λεπτά το λίτρο συν ΦΠΑ (σύνολο 15 λεπτά) η οποία θα ισχύσει για τον Απρίλιο, οι διατάξεις της τροπολογίας ανοίγουν παράθυρο επέκτασης και τους επόμενους μήνες, εάν χρειαστεί. Καθώς, όπως αναγράφεται στην τροπολογία, «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης».

Κάθε όχημα και μοτοσικλέτα- μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσικλέτας- μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσικλέτα- μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ για τον Απρίλιο στις υπηρεσίες ταξί, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Όσον δε αφορά στο μπρος- πίσω του υπουργείου Οικονομικών, με τη νέα τροπολογία ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Δεν θα επιβάλλονται εφεξής πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ. Επίσης, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

-Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 με έκπτωση 3% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου.

Αν σου άρεσε κάνε