Μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα, ηλιέλαιο και ζάχαρη εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα, ηλιέλαιο και ζάχαρη εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:16 Δημιουργία 22/03/22, 08:51
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα άλευρα, στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη και ενδεχομένως στο ψωμί, φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σε μία προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές που έχουν εκτιναχθεί λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και τουλάχιστον έως ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Από την πλευρά τους τα σούπερ μάρκετ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας με συντελεστή 10% ή 11%, όπου θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που έχουν σχέση με τα δημητριακά (άλευρα, προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι πωλείται στη λιανική προς 1,5 ευρώ από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εξετάζεται και η επαναφορά του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των αποθεμάτων σε μεταποιητικές και εμπορικές (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές) επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα είδη διατροφής τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτιμάται έτσι, ότι θα υπάρχει έλεγχος σε ποσότητες και τιμές, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίων ανατιμήσεων.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, πολλές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν ειδικό συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.ά.), ο οποίος διαμορφώνεται από 4% έως 7%, στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Ταυτόχρονα, και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συντελεστής αυτός στην Ελλάδα είναι 24%, ο 6ος υψηλότερος μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον μέσο όρο στους «27» να είναι 21%.

Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν ανησυχία για μεγάλες ελλείψεις, με πλέον χαρακτηριστικό ότι στη χώρα υπάρχει επάρκεια σε αλεύρι για μόνον περίπου δύο μήνες. Οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία έχουν αρχίσει ήδη, αλλά με περιορισμούς, ενώ η τιμή του αυξάνεται αλματωδώς. Ουδείς δε, μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα, μετά και την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης από τη Ρωσία, όπως και ηλιέλαιου που εισάγεται από την Ουκρανία. Μάλιστα, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων εξετάζουν να θέσουν πλαφόν στις πωλήσεις διάφορων σπορέλαιων και αλεύρων, ενώ κάποιοι έχουν προχωρήσει εδώ και λίγα 24ωρα σε σχετικούς περιορισμούς.

Αν σου άρεσε κάνε