Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ εκατοντάδες περιπτώσεις «κουρεμένων» ενοικίων σε εκκρεμότητα

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ εκατοντάδες περιπτώσεις «κουρεμένων» ενοικίων σε εκκρεμότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:16 Δημιουργία 22/03/22, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εξονυχιστικά και μια προς μια ελέγχουν στην ΑΑΔΕ εκατοντάδες περιπτώσεις που αφορούν σε «κουρεμένα» ενοίκια και οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα λόγω προβλημάτων που δεν είναι ακόμη εφικτό να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η μεγάλη πλειονότητα από το σύνολο των εκκρεμοτήτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και για τον συγκεκριμένο λόγο οι περιπτώσεις εξετάζονται μεμονωμένα από ειδική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες για την επίσπευση του σχετικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται:

-Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

-Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

-Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

-Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Ταυτόχρονα, είναι υπό εξέταση περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Ενώ, περίπου 19.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών δεν έχουν καταχωρημένο τραπεζικό αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις τελευταίες περιπτώσεις, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εν λόγω διαδικασίες από την ΑΑΔΕ, κλείσουν οι εκκρεμότητες και καταβληθούν οι αποζημιώσεις, θα «τρέξουν» οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν όσοι εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων. Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αρχίσει να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών. Στο στόχαστρο βρίσκονται:

-Φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο 2021, αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid, ή το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.

-Φορολογούμενοι οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Εάν δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία, τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου. Στο πλαίσιο αυτό, έως σήμερα έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών 820 εκατ. ευρώ, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ειδικότερα:

-Για την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου 2020, έχει καταβληθεί ποσό 63,5 εκατ. ευρώ σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

-Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020- Ιουλίου 2021, ποσό 756,5 εκατ. ευρώ σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Αυτά αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020- Ιουλίου 2021.

Αν σου άρεσε κάνε