Επιδότηση καυσίμων: Αρχές Απριλίου η πλατφόρμα 

Επιδότηση καυσίμων: Αρχές Απριλίου η πλατφόρμα 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:11 Δημιουργία 17/03/22, 12:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το α’ δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα εκδίδεται η ηλεκτρονική κάρτα για την επιδότηση της τιμής καυσίμων, που ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή για τον Απρίλιο.

Η επιδότηση θα αφορά στο σύνολο των καυσίμων, ακόμη και το υγραέριο, ενώ ειδικά για το diesel θα υπάρξει τον Απρίλιο επιπλέον οριζόντια μείωση κατά 0,15 ευρώ στην αντλία. Στα πρατήρια για την προμήθεια καυσίμων θα χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική κάρτα, όπως με το freedom pass, ενώ για όσους δεν έχουν κινητά smart phone, το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα. Ο δικαιούχος πρέπει να εμφανίζεται ως κύριος ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του οχήματος, το οποίο θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά και πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Για τις οικογένειες, εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο στο όνομα του άλλου συζύγου, μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Η επιδότηση για τη βενζίνη για τους τρεις μήνες ανέρχεται συνολικά σε 40 ευρώ, καθώς αφορά σε 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο. Ειδικά για εκείνους που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 0,28 ευρώ το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται συνολικά σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και σε 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα ντίζελ, τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Αφ’ ενός θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 0,15 ευρώ το λίτρο στην αντλία και αφ’ ετέρου, εάν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι να περιοριστεί η αύξηση της τιμής του ντίζελ που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τη βενζίνη, ενώ παράλληλα πρέπει να συγκρατηθούν οι τιμές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, με βάση τις σημερινές τιμές, αναμένεται η τελική τιμή πώλησης του ντίζελ να μειωθεί από 2 ευρώ σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όσοι λάβουν την ψηφιακή «επιταγή» των 30- 50 ευρώ για την επιδότηση της αγοράς των καυσίμων, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν από τον Απρίλιο έως και το τέλος Ιουνίου ακόμα και σε ένα φουλ γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Ειδικότερα, με βάση παραδείγματα από το υπουργείο Οικονομικών:

-Με τιμή 2,10 ευρώ στη βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, τιμή 1,88 ευρώ.

-Με 2,20 ευρώ στην τιμή της βενζίνης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, τιμή 1,98 ευρώ.

-Με τιμή 1,95 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, τιμή 1,73 ευρώ το λίτρο.

-Με 2,25 ευρώ στην τιμή της βενζίνης σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, τιμή 1,97 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον Απρίλιο θα δοθεί εφάπαξ αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου του διμήνου Μαρτίου- Απριλίου.

Αν σου άρεσε κάνε