Εφιαλτικές οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Εφιαλτικές οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:46 Δημιουργία 15/03/22, 13:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σοκ προκαλεί η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τον πληθωρισμό εφέτος, καθώς επισημαίνει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από το 11% σε μέσα επίπεδα.

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι στο ήπιο σενάριο ο πληθωρισμός θα φτάνει στο 7,43%, ενώ στο δυσμενές στο 11,01%, όταν το σενάριο αναφοράς πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο για 6,99%.

Την ίδια στιγμή αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, σε 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση των διαταραχών στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αν και, η τελική επίπτωση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου, την έκβασή του και την αντίδραση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες προβλέψεις μιλούσαν για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,58%.

Την ίδια ώρα, το ΓΠΚΒ, παρόλο που αναγνωρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέει «όχι» σε οριζόντιες παρεμβάσεις, καθώς και σε μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με την έκθεση, η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Συνεπώς, όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες.

Είναι δε χαρακτηριστική η επισήμανση πως «κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση».

Αν σου άρεσε κάνε