Πληθωριστικές πιέσεις υπό τη σκιά του Ουκρανικού

Πληθωριστικές πιέσεις υπό τη σκιά του Ουκρανικού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:02 Δημιουργία 11/03/22, 08:33
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ακόμη και υφεσιακό χαρακτήρα μπορεί να εκλάβουν οι πληθωριστικές πιέσεις που αναπτύσσονται έντονα το τελευταίο διάστημα, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει επί μακρόν. Καθώς, εκτός από την ενέργεια, οι ανατιμήσεις έχουν «αγκαλιάσει σφιχτά» και τα είδη διατροφής, με πλέον χαρακτηριστικό ότι από το 7,2% του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο οι 5,43 μονάδες οφείλονται στο ενεργειακό κόστος και η 1,32 μονάδα στα τρόφιμα.

Η συμμετοχή των τροφίμων στην επιβάρυνση του πληθωρισμού αναμένεται να διευρυνθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις εξαγωγές σιταριού, σμίγου, σίκαλης, κριθαριού, καλαμποκιού και ζάχαρης ακόμη και στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Την ώρα, που τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας δείχνουν ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων σε φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το μέλλον.

Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός αναμένεται να «σκαρφαλώσει» τον Μάρτιο πάνω από 8%, καθώς θα ενσωματώνει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 10%. Πρόκειται για άμεση απειλή για την ελληνική οικονομία, καθώς το τσουνάμι ακρίβειας «καίει» τα εισοδήματα και οι πληθωριστικές πιέσεις θέτουν εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης (εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί ακόμα και δύο μονάδες ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας). Καθώς, η δραστική μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα προκαλεί και μία μεγάλη αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, την οποία «σκανάρουν» σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, το φάντασμα του πληθωρισμού έχει στοιχειώσει και την ευρωζώνη- μετά από μια σχεδόν δεκαετία πολύ χαμηλού πληθωρισμού- και απασχολεί έντονα τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το τρέχον έτος, καθώς επεξεργάζεται πλέον και ένα δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, ο πληθωρισμός θα «σκαρφαλώσει» στο 5,9%. Χαρακτηριστικό του πόσο άλλαξαν δραματικά οι καταστάσεις είναι το γεγονός ότι αρχικά η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό στο 3,2% και στη συνέχεια τον αύξησε στο 5,2%. Εάν επαληθευτεί το δυσμενές σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη χαμηλώνει στο 2,5%. Και το χειρότερο είναι ότι καταστρώνεται και ένα ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 7,1% και η ανάπτυξη επιβραδύνεται περαιτέρω στο 2,3%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.

Αν σου άρεσε κάνε