Εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:51 Δημιουργία 10/03/22, 08:41
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τις ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Άλλωστε, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να τεθεί και το «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ, σήμερα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να ανοίγει τα χαρτιά της για τη νομισματική πολιτική εν μέσω των αβεβαιοτήτων.

Το «κλειδί» για την εύρεση δημοσιονομικού χώρου είναι να αποσαφηνιστεί ποιες δαπάνες θα μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ώστε να υπάρξουν κονδύλια για τη λήψη μέτρων υπέρ των φορολογουμένων. Ειδάλλως, τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένα και δεν επαρκούν από μόνα τους, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε αργά χθες και ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Σταϊκούρας «προσγείωσε» τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας πως είναι βέβαιο ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζημία». Και επεσήμανε ότι δεν θα μπει στη λογική για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στέλνοντας το μήνυμα πως «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν».

Έτσι, προς το παρόν τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο και η καταβολή ειδικού επιδόματος στους ασθενέστερους το Πάσχα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα ενισχυθούν οι επιχορηγήσεις των λογαριασμών ρεύματος επιχειρήσεων ανεξαρτήτως της τάσης όπου είναι συνδεδεμένες (χαμηλή, μέση, υψηλή) από το 50% στο 75%. Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει παράταση της αναστολής πληρωμής ΥΚΩ από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Όμως, οι συνέπειες από την ακρίβεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι έντονες και μεγεθύνονται με συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως ο πληθωρισμός «ξέφυγε» τον Ιανουάριο στο 7%, ενώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Για αυτό, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει πίεση ώστε να εξεταστεί εκ νέου η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβαν η Πορτογαλία και άλλες χώρες, προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρμετρες αυξήσεις ιδίως της τιμής της βενζίνης. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει να συμμερίζεται τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Ελλάδα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ενώ, πάνω στον ΕΦΚ επιβάλλεται στη συνέχεια ο ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι από το 1,85 ευρώ της μέσης τιμής τής αμόλυβδης 95 οκτανίων, το 1,08 ευρώ προέρχεται από την επιβάρυνση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Για αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στην τιμή της βενζίνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τιμή της αμόλυβδης σε 23 νομούς της χώρας να έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο. Από κοντά το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται ήδη στο 1,80 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται στα μεγάλα αστικά κέντρα με μέση τιμή στο 1,60 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε