Εκπνέουν σήμερα οι προθεσμίες για τις φορο-υποχρεώσεις

Εκπνέουν σήμερα οι προθεσμίες για τις φορο-υποχρεώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:48 Δημιουργία 28/02/22, 08:41
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υποχρεώσεις άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά καλούνται να τακτοποιήσουν σήμερα οι φορολογούμενοι, εν μέσω της ακρίβειας που πλήττει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καθώς, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, αλλά και των οφειλών για ρύθμιση των 36- 72 δόσεων για τα κορονοχρέη.

Για το τελευταίο, στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργούνται στην οικονομία εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σήμερα εκπνέουν οι ακόλουθες προθεσμίες:

-Η πληρωμή της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος 2021, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ.

-Η πληρωμή της 6ης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2021, που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

-Η καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι συνολικές εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.

-Η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, από 36 έως 72 μηνιαίες δόσεις, που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα το διάστημα από 1/3/2020 έως και 31/7/2021, με την καταβολή και της 1ης δόσης. Εάν αυτή δεν καταβληθεί μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης, η ρύθμιση δεν ενεργοποιείται. Από τους χιλιάδες δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις υπέβαλλαν περίπου 100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

-Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών γιατρών του ΕΣΥ.

-Η υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των δύο, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

-Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

-Η υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή.

-Η υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

Αν σου άρεσε κάνε