ΥΠΟΙΚ: Ανησυχία για «έκρηξη» του ιδιωτικού χρέους λόγω ακρίβειας

ΥΠΟΙΚ: Ανησυχία για «έκρηξη» του ιδιωτικού χρέους λόγω ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:58 Δημιουργία 22/02/22, 08:18
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Φόβοι για «έκρηξη» του ιδιωτικού χρέους, το οποίο αγγίζει τα 260 εκατ. ευρώ, εκφράζονται τώρα από το οικονομικό επιτελείο λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με το κόστος ζωής να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, διαπιστώνεται πως τα νοικοκυριά όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και δεν περισσεύουν χρήματα για ρύθμιση οφειλών και την αποπληρωμή δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις πληρωμές των χρεών, ανησυχώντας μήπως επηρεαστούν οι προτεραιότητες αναφορικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων, πληγεί η κουλτούρα πληρωμών, «εκτροχιαστούν» οι ρυθμίσεις χρεών και δημιουργηθεί μία νέα γενιά οφειλών.

Ήδη, παράγοντες της αγοράς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητούν να ενεργοποιηθεί εκ νέου μια ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύλλογο των εμπόρων της Αθήνας, πρέπει να θεσμοθετηθεί μια ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ, στο μέτωπο της ενέργειας, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, προκειμένου εάν κάποιος ήταν σε ρύθμιση και την έχασε, να μπορεί να ρυθμίσει εκ νέου τις οφειλές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το κύμα ακρίβειας είχε ήδη φουντώσει, ανήλθαν σε 655 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2021 φυσικά και νομικά πρόσωπα άφησαν απλήρωτους φόρους 5,8 δισ. ευρώ. Εάν δε αθροιστούν τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, οι συνολικές οφειλές υπερβαίνουν πια τα 111 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 25 δισ. ευρώ να χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Παράλληλα, στο τέλος της περυσινής χρονιάς, περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν οφειλές στο Δημόσιο, με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ανέρχονται σε 1.332.050 ΑΦΜ, ενώ επιπλέον 1.951.507 ΑΦΜ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοια μέτρα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ανήλθαν στα 41,02 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2021, αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου πέρυσι. Το 1,7 δισ. ευρώ χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο 2021 ήταν εκείνα που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτήν την τόσο δυσμενή εξέλιξη, ενώ προστέθηκαν και 486,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Με αποτέλεσμα, το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους εστάλησαν από το ΚΕΑΟ προς τους οφειλέτες 143.429 ατομικές ειδοποιήσεις για να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Αν σου άρεσε κάνε