«Συναγερμός» Ε.Ε. για το ράλι πληθωρισμού στην Ελλάδα

«Συναγερμός» Ε.Ε. για το ράλι πληθωρισμού στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:49 Δημιουργία 11/02/22, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για πληθωριστικό ντόμινο στην Ελλάδα, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος θα περάσει σε όλους τους συντελεστές του δείκτη τιμών καταναλωτή και θα υπάρξει διάχυση της ακρίβειας από την ενέργεια στις τιμές των τροφίμων, κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, η Κομισιόν συστήνει εμμέσως πλην σαφώς να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό, διότι, κατά τις Βρυξέλλες, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χειμερινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερτριπλασίασε, στο 3,1% (από 1%), την πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό στη χώρα το 2022, χωρίς μάλιστα να έχει συνυπολογιστεί η δεύτερη προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στον πληθωρισμό. Εάν οι αυξήσεις των τιμών έχουν αντανάκλαση στους μισθούς, αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων, o πληθωρισμός είναι πιθανόν να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, επισημαίνεται από τις Βρυξέλλες.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται πληθωρισμός 1% σε μέσα επίπεδα εφέτος και μόλις 0,8% για τον εναρμονισμένο δείκτη. Ωστόσο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Δεκέμβριο, και είναι πλέον πιθανό ο εθνικός δείκτης, που ανακοινώνεται την προσεχή Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ, να βρεθεί σε επίπεδο άνω του 6%, ξεφεύγοντας από τις προβλέψεις και τον έλεγχο της κυβέρνησης. Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ευθαρσώς ότι αναθεωρούνται όλα σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό και στην υγειονομική κρίση ήρθε να προστεθεί η κρίση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πλέον, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, «θολώνουν» τη θετική εικόνα της οικονομίας από τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ. Μάλιστα, πολλά στελέχη της αγοράς προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν καταγραφεί ακόμη, καθώς έως το τέλος του α’ τρίμηνου αναμένεται να «αποτυπωθούν» στα ράφια οι πραγματικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση και στην πώληση των αγαθών. Κατ’ αυτούς, η συνέχιση των ανατιμήσεων θεωρείται εκ των πραγμάτων δεδομένη και το ζητούμενο είναι τόσο η διάρκεια, όσο και η διασπορά της ανόδου των τιμών.

Αν σου άρεσε κάνε