Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και οι τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας

Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και οι τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:26 Δημιουργία 01/02/22, 07:59
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αντικειμενικές τιμές πρόκειται να αποκτήσουν τους επόμενους μήνες και οι τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας, οι οποίες για δεκαετίες είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία χάραξης των ζωνών, προκειμένου, σε δεύτερη φάση, να αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές το έργο του καθορισμού των τιμών. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και θα αποφασίσει για την τελική διαμόρφωσή τους. Έτσι, εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, έως το τέλος του 2022 όλες ανεξαιρέτως οι περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν ζώνη και όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Από την αρχή του έτους, 13.808 περιοχές της χώρας έχουν πλέον τιμή ζώνης, αντιπροσωπεύοντας το 98% του συνόλου, από 85% που ήταν έως πριν από τις αλλαγές. Είναι πλέον χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν δεκάδες περιοχές ακόμη και στην Αττική που βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου-Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης. Σημειώνεται ότι από την 1ηΙανουαρίου οι νέες αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία, είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές- ζώνες, ενώ σε 2.860 ζώνες υπήρξε μείωση των τιμών, και αμετάβλητες έμειναν σε 2.729 ζώνες.

Σε δεύτερο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα προχωρήσουν στην εκ νέου χάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι υφιστάμενες ζώνες σε αρκετές περιοχές να «σπάσουν» στα δύο, ενώ μπορεί να υπάρξουν και συγχωνεύσεις.

Παράλληλα, ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του υπουργείου Οικονομικών είναι η καθιέρωση συστήματος αυτόματης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, κάτι που μπορεί να ενεργοποιηθεί αφού πρώτα αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες όλες οι περιοχές της χώρας. Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά και θα προχωρεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή κάθε χρόνο των αντικειμενικών τιμών στο επίπεδο των εμπορικών.

Ειδικότερα, θα εφαρμοστεί ένα Πληροφοριακό Σύστημα Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων, με τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων. Μέσω του συστήματος, οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Ταυτόχρονα, το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με έμφαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ, καθώς και από ανοικτά δεδομένα. Ενδεικτικά, θα συγκεντρώνει δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης), καθώς και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.).

Αν σου άρεσε κάνε