Φόβους για «ντόμινο» ακρίβειας φέρνουν «Ελπίδα» και κόστος πετρελαίου

Φόβους για «ντόμινο» ακρίβειας φέρνουν «Ελπίδα» και κόστος πετρελαίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:28 Δημιουργία 28/01/22, 07:59
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Τσουνάμι» ακρίβειας για τον Φεβρουάριο φοβούνται πλέον στο οικονομικό επιτελείο, ως αποτέλεσμα του χιονιά που σάρωσε πολλές περιοχές της χώρας και του παγετού που ακολουθεί, σε συνδυασμό με το ράλι στο πετρέλαιο που εκτινάσσει το μεταφορικό κόστος.

Οι πρώτες ανατιμήσεις έως και 15% στα οπωροκηπευτικά αλλά και σε άλλα αγαθά που γεμίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,1% του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, θα περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο, για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ως «ανάχωμα» στην ακρίβεια.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα οπωροκηπευτικά που θα βγουν τώρα από το χωράφι θα παρουσιάσουν αύξηση στη τιμή τους, καθώς τα χωράφια έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και τα προϊόντα είναι περιορισμένα. Όπως καταγράφουν οι ίδιοι, οι τιμές και στα υπόλοιπα προϊόντα- από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά, έως τα καθαριστικά, τα αναψυκτικά και τους ξηρούς καρπούς- αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά του ευρώ.

Για τον Φεβρουάριο, οι ανατιμήσεις θα λάβουν μορφή «καταιγίδας». Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής, μεταξύ άλλων, προϊόντα: Κονσέρβες (15%), ελαιόλαδο (έως 12%), καθαριστικά (9%), τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%), δημητριακά (8,5%), ξηροί καρποί (6%), αφεψήματα (6%), φρέσκοι χυμοί (6%), αναψυκτικά (6%), αλουμινόχαρτο (6%), υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%), καφές (5%), σοκολάτες (5%), χαρτικά (5%), αλάτι (5%), σαπούνια (4,5%), μπισκότα (4%), αλλαντικά (4%), φρυγανιές (3%) και ψωμί του τοστ (1,5%).

Δυσοίωνη προβλέπεται η συνέχεια και στο μέτωπο της ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, το ασταθές περιβάλλον θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του 2022, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των οικιακών καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους «τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί». Ωστόσο, αυτό που εξετάζεται είναι το ποσό που θα διατεθεί να είναι μικρότερο έναντι των 395 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αναχαίτιση των ενεργειακών επιβαρύνσεων τον Ιανουάριο. Η αιτιολογία είναι ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν με βάση τις τιμές του Ιανουαρίου, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τα συναρμόδια υπουργεία, ήταν χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που παραλαμβάνει «καυτό λογαριασμό» ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι τον επόμενο μήνα θα είναι μικρότερη από τα 42 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε