«Τριγμοί» στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

«Τριγμοί» στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:12 Δημιουργία 27/01/22, 07:55
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Βόμβα» στα θεμέλια της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί η αύξηση στο κόστος κατασκευής τους τελευταίους μήνες, η οποία και υπονομεύει τις προοπτικές ενός κλάδου που έως σήμερα- και παρά την πανδημία- γνωρίζει σημαντική ανάκαμψη.

Το κόστος κατασκευής, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, έχει αυξηθεί κατά 35%- 40%, με ορατό τον κίνδυνο, εάν οι ανατιμήσεις συνεχιστούν, να «παγώσουν» πολλά από τα έργα που έχουν ή πρόκειται να ξεκινήσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθε σε 7,1%. Και αυτό, διότι καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, με πρώτα από όλα στην ηλεκτρική ενέργεια (44,9%) και στο πετρέλαιο κίνησης (27,7%). Μάλιστα, όλο το 2021 σημειώθηκε αύξηση 3,8% σε μέσα επίπεδα, όταν το 2020 είχε καταγραφεί μείωση 0,2%. Σε ανάλογη πορεία κινείται και ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, που αυξήθηκε 3,8% το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Παράλληλα αυξάνεται και το κόστος κατασκευής των δημοσίων έργων όλων των κατηγοριών, κάτι που «μεταφράζεται» σε δημοσιονομικό βάρος, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού και την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους των οικοδομικών υλικών.

Οι φορείς του real estate εκφράζουν φόβους ότι εάν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον έως ότου εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών. Χτυπούν καμπανάκι για αυτές τις αβεβαιότητες, που, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την πανδημία, είναι ικανές να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων, η οποία άρχισε να αποτελεί εκ νέου μια από τις βασικές «ατμομηχανές» της οικονομίας.

Σήμα κινδύνου και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επισημαίνει πως, ενώ η σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κόστος των οικοδομικών υλικών και τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες μπορεί να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της αγοράς. Οι οποίες εστιάζονται κυρίως στα επενδυτικά επαγγελματικά ακίνητα και στις κατοικίες σε θέσεις υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών, που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επενδύσεις και αφορούν τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις μισθώσεις, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες.

Αν σου άρεσε κάνε