Παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:44 Δημιουργία 21/01/22, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τη νέα παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, συζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Προσανατολίζεται δε, στην ακόμη και δίμηνη παράταση της προθεσμίας, όπως άλλωστε ζητούν οι φορείς που σχετίζονται με τις συναλλαγές και δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Η προθεσμία που έχει δοθεί εκπνέει σε έξι εργάσιμες ημέρες, στις 31 Ιανουαρίου, και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τις εφορίες, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο. Με τους επαγγελματίες να «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά», καθώς δεν μπορούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο όγκο συμβολαίων.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Όσον αφορά δε στην «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών, καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μια παράταση θα διευκόλυνε και το έργο των εφοριακών, που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι. Μάλιστα σήμερα ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής- δωρεάς που είχαν υποβληθεί έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, όπως και των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής- δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty της ΑΑΔΕ.

Όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία, θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου σε 13.808 ζώνες σε όλη τη χώρα. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες πήραν την ανιούσα, ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty υποβλήθηκαν πέρυσι ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες, τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2021 αυξάνεται κατακόρυφα.

Σημειώνεται ότι, έως τις 31 Ιανουαρίου επιτρέπεται και η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται νέα παράταση στην προθεσμία, κάτι που σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο θα είναι απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση. Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, τα παλαιότερα κτίρια, αλλά ακόμη και τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, εφόσον το εν λόγω ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερο.

Αν σου άρεσε κάνε