Εκτός «τροχιάς» βγάζουν ενέργεια και πανδημία τους στόχους του 2022

Εκτός «τροχιάς» βγάζουν ενέργεια και πανδημία τους στόχους του 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:01 Δημιουργία 13/01/22, 08:51
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Βαριά «σκιά» ρίχνει στον προϋπολογισμό η διπλή κρίση (ενεργειακή και υγειονομική) σε συνδυασμό με το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, και από τη χρονική διάρκειά τους θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα επιτευχθεί εφέτος ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% και μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ.

Με τα νέα δεδομένα, πρωτόγνωρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο υπουργείο Οικονομικών υποχρεούνται να «τρέξουν» δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο. Κεντρικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μην ξεφύγει το έλλειμμα, το οποίο πέρυσι αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 7% του ΑΕΠ ή περίπου 13 δισ. ευρώ. Ήτοι, το οικονομικό επιτελείο καλείται να επιτύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών.

Ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος περιλαμβάνει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης κατά μία μονάδα (στο 3,5%) και αυξάνει κατά μισή μονάδα το πρωτογενές έλλειμμα (στο 1,7% του ΑΕΠ). Εάν αυτό υλοποιηθεί τελικά, καθίσταται επαχθέστερη η δημοσιονομική προσαρμογή, το ύψος της οποίας (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) ήδη ανέρχεται στα 10,586 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το α’ τρίμηνο βρίθει αβεβαιοτήτων στα πεδία της υγειονομικής κρίσης και της ακρίβειας και ενδεχομένως να απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καθώς, η έως τώρα επιδότηση στην ενέργεια δεν αντισταθμίζει τις πιέσεις τόσο στα νοικοκυριά- που ήδη έχουν αρχίσει να περιορίζουν την κατανάλωση εις βάρος της ανάπτυξης- όσο και στις επιχειρήσεις οι οποίες επικαλούνται αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ενδελεχώς τα μέτρα για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία και την ακρίβεια, τα οποία θα είναι απόλυτα στοχευμένα και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές αντοχές. Παράγοντες του υπουργείου δηλώνουν με νόημα ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που ακριβαίνει κάτι, εμείς να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Προτεραιότητα εφέτος θα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα». Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι απολύτως στοχευμένες, σε συγκεκριμένους Κωδικούς Δραστηριοτήτων που θα πληγούν λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων έως το τέλος του Ιανουαρίου. Κάθε άλλο σενάριο, π.χ. περί αναστολών φόρων ή επαναφοράς μέτρων όπως το «κούρεμα» ενοικίων, διαψεύδεται εν ριπή οφθαλμού.

Εμμένουν δε, ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς στον ορίζοντα υπάρχουν δύο μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να κερδηθούν. Ο πρώτος είναι η έξοδος από το καθεστώς της εποπτείας έως το καλοκαίρι και ο δεύτερος και πλέον σημαντικός είναι να γίνουν σταδιακά βήματα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Διότι, παρά την ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ, από τον Μάρτιο και μετά που εκπνέει το έκτακτο QE, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αγορών κάθε φορά που θα εκδίδει χρέος. Και αυτό παρά το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους και το ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα λειτουργούν ως «ασπίδα» σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Αν σου άρεσε κάνε