ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι το 2022

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 30/12/21, 08:13
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε σαρωτικούς ελέγχους θα προχωρήσει το 2022 η ΑΑΔΕ, υπό την αίρεση ότι θα περιοριστεί η πανδημία και η αγορά θα επανέλθει σε ρυθμούς πλήρους κανονικότητας.

Με βάση την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Πιτσιλή για το επιχειρησιακό σχέδιο του 2022, τη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι. Από το σύνολο των υποθέσεων, το τουλάχιστον 70% θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ενώ, το 75% εξ αυτών θα αφορά σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, θα διενεργηθούν άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Εξονυχιστικές θα είναι επίσης οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν καταστρατηγήσει τις διατάξεις για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας, όπως επίσης και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το «πακέτο» των διασταυρώσεων που προγραμματίζονται με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει και τα εξής:

-Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.

-Διασταύρωση για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.

-Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, με εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

-Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων όσον αφορά στην υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.

-Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

-Διασταύρωση για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων ποσών αναδρομικών εισοδημάτων ή πρόσθετων αποδοχών.

-Εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το σύστημα Eispraxis, που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών. Το νέο σύστημα θα σκιαγραφεί το πλήρες προφίλ του κάθε οφειλέτη, αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάστασή του, με «όχημα» τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet και το Elenxis. Ενώ, θα αντλεί στοιχεία και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο και ΓΕΜΗ, καθώς και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών- μελών της Ε.Ε. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής, ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση οι πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα επίσης με το επιχειρησιακό σχέδιο, εντός του α’ τριμήνου του 2022 δημιουργούνται έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική (τέσσερα) και Θεσσαλονίκη (δύο), στα οποία θα μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν οι κατά τόπους εφορίες. Θα στελεχωθούν με συνολικά 800 εφοριακούς και με προσωπικό που θα αναλάβει την τεχνολογική επάρκειά τους και στο στόχαστρό τους θα μπουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες υποθέσεις απόκρυψης εισοδημάτων, μη καταβολής ΦΠΑ, μεγάλες επιστροφές φόρων κ.ά.

Αν σου άρεσε κάνε