Με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους υγειονομικούς

Με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους υγειονομικούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 16/12/21, 08:26
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους υγειονομικούς και θα ισούται με το μισό του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 30/11/2021.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο από το ως άνω οριζόμενο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου. Ενώ, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της παροχής εντός του Δεκεμβρίου, μπορεί να γίνει εντός του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση εξαιρούνται συμβασιούχοι υγειονομικοί και εθελοντές που απασχολούνται σε δημόσιες δομές Υγείας, οι επιταγμένοι από τον ιδιωτικό τομέα γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό στο οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές πλην στρατιωτικών νοσοκομείων δομές υγείας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι υγειονομικοί απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 30/11/2021, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση άρσης της αναστολής με απόφαση του φορέα ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ανάλογο με αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο προσέφερε υπηρεσία και του καταβλήθηκαν αποδοχές. Αλλά, το προσωπικό που παρείχε εξ αποστάσεως εργασία δεν εμπίπτει στην εξαίρεση και δικαιούται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών των ιατρών. Πάντως, υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος.

Αν σου άρεσε κάνε