Επίδομα θέρμανσης: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως αύριο οι πρώτες πληρωμές

Επίδομα θέρμανσης: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως αύριο οι πρώτες πληρωμές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 09/12/21, 08:46
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους έως αύριο, εκτός απροόπτου, όλοι όσοι είχαν επιδοτηθεί την προηγούμενη σεζόν.

Μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 30 Νοεμβρίου. Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, ανάλογα με τον χρόνο καταχώρηση των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων.

Ειδικότερα, θα λάβουν:

-Έως την 30η Δεκεμβρίου τα χρήματα για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30η Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου.

-Έως τις 28 Φεβρουαρίου τα ποσά για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου.

-Έως τις 29 Απριλίου τα ποσά για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου. Ειδικά για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2021 έως 31/03/2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου. Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της προκαταβολής που έχει καταβληθεί.

Έως και χθες είχαν υποβληθεί 759.537 αιτήσεις για επιδότηση θέρμανσης, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι, λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην αίτηση των ενδιαφερομένων για επιδότηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

-Ο ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

-Το ονοματεπώνυμό του.

-Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

-Η ένδειξη εάν πρόκειται για πολυκατοικία και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

-Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εάν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

-Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

-Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας.

-Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

-Ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο myAADE.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Αν σου άρεσε κάνε