«Έρχεται» παράταση για τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων

«Έρχεται» παράταση για τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 08/12/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Παράταση δύο εβδομάδων, έως τις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσει με νομοθετική παρέμβαση το υπουργείο Οικονομικών για την οριστική υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί έως το τέλος του έτους η σχετική δήλωση για γονικές παροχές ή αγοραπωλησίες.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που έχει προκληθεί από τον «πυρετό» μεταβιβάσεων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, ενώ «φωτιά» έχει πάρει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την υποβολή σε καθημερινή βάση περισσότερων από 1.000 δηλώσεων φόρου.

Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου και η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν δημιουργήσει συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία. Την ίδια ώρα, όμως, καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως είναι τα πιστοποιητικά Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ή τα έγγραφα από το Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την προθεσμία όσοι θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις.

Και όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερές» αυξήσεις στη φορολογία, ακόμη και για αγορά α’ κατοικίας.

Για παράδειγμα, για την αγορά διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται σε 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ, δηλαδή ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 1.350 ευρώ ή επιπλέον 36%.

Στο Μαρούσι, η αύξηση της αντικειμενικής αξία από 1.300 ευρώ σε 2.000 ευρώ το τ.μ. ανεβάζει το φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ σε 6.000 ευρώ (αύξηση 2.100 ευρώ ή 54%).

Για αγορά διαμερίσματος 80 τ.μ. σε περιοχή του Καματερού με τιμή ζώνης 800 ευρώ το τ.μ. ο φόρος μεταβίβασης διαμορφώνεται σήμερα στα 1.920 ευρώ, ενώ με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής στα 1.300 ευρώ ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί θα ανέλθει στις 3.120 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 1.820 ευρώ ή 62,5%.

Για αγορά διαμερίσματος (α’ κατοικία) 160 τ.μ. στην περιοχή του Μοσχάτου με σημερινή τιμή ζώνης τα 1.800 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται στις 2.640 ευρώ. Με την αντικειμενική τιμή ανά τ.μ. να αυξάνεται στις 2.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης εκτινάσσεται στις 6.960 ευρώ, ήτοι θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 4.320 ευρώ ή αύξηση του φόρου κατά 163%.

Για απόκτηση α’ κατοικίας 130 τ.μ. σε περιοχή της Δάφνης με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ το τ.μ., ο αγοραστής δεν καταβάλει φόρο καθώς η αξία της κατοικίας είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ. Με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής στα 1.750 ευρώ, η αξία θα διαμορφωθεί στα 227.500 ευρώ και θα προκύψει φόρος ύψους 825 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής: Τίτλος ιδιοκτησίας, Οικοδομική άδεια, Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος, Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου, Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη, Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη, Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, Πιστοποιητικό για μη οφειλή φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς και Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Αν σου άρεσε κάνε