Το μεγάλο «στοίχημα» της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

Το μεγάλο «στοίχημα» της Χριστουγεννιάτικης αγοράς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 29/11/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς σε συνθήκες κανονικότητας, προκειμένου να μην τρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να μην διευρυνθεί περαιτέρω το έλλειμμα, αποτελεί το νέο μεγάλο «στοίχημα» του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα, τα στελέχη του αποκλείουν αυτήν τη στιγμή το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown λόγω των κλυδωνισμών από την εξάπλωση της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας βιβλίων, «τζιράρουν» περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18- 20 δισ. καταγράφονται μετά τις 10- 12 Δεκεμβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι στο δ’ τρίμηνο του 2019 ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων ανήλθε σε 79 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 63 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τα υπόλοιπα από τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία.

Η «υπολειτουργία» του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να στερήσει από το επιχειρείν ένα σημαντικό μέρος από τον συνολικό τζίρο του, την ώρα που δεν έχουν κοπάσει οι διαμαρτυρίες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα. Ενώ, στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης και εάν αυτή θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς η κατανάλωση είναι και ζήτημα ψυχολογίας.

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν μελλοντικώς. «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση» δηλώνει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Εκτιμάται ότι στο Euroworking Group την προσεχή Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το θέμα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Στην έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν όσο υπάρχουν περιορισμοί και για όσους πλήττονται. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να παρατείνει το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έως και τον Μάρτιο 2022, ενώ εξετάζεται να παραταθούν και άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι δράσεις παροχής κεφαλαίου κίνησης.

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε …αναμμένα κάρβουνα, επισημαίνοντας ότι δεν θα αντέξουν μια διεύρυνση των υφιστάμενων περιορισμών, ή τη λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατέγραψε σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία:

-Το α’ εξάμηνο του 2020, οκτώ στις 10 επιχειρήσεις (80,6%) είχαν μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 46,4%.

-Το β’ εξάμηνο του 2020, επτά στις 10 επιχειρήσεις (70,7%) είχαν μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών ύψους 47,8%.

-Το α’ εξάμηνο εφέτος περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις (55%) είχαν μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 41,4%.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και χωρίς πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Αν σου άρεσε κάνε