Τρίμηνη παράταση για τις πάγιες δαπάνες

Τρίμηνη παράταση για τις πάγιες δαπάνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:37 Δημιουργία 11/11/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προς τρίμηνη παράταση, έως το τέλος του Μαρτίου, οδεύει το πρόγραμμα της επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί vouchers αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ από το συνολικό κονδύλι των 450 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί για το σχετικό πρόγραμμα. Έτσι, ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα τα ποσά αυτά, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής του προγράμματος.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα περίπου 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα περίπου 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη Φορολογική Αρχή που καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος, ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά το τέλος του έτους, ακυρώνεται αυτόματα με τα σημερινά δεδομένα.

Η ενίσχυση αφορά σε οφειλές:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων.

β) Από ΕΝΦΙΑ.

γ) Από ΦΠΑ.

δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών γίνεται αυτόματα με δυο απλά βήματα:

Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχοι εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο του 2021. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εφαρμόζεται ως εξής:

Η ΑΑΔΕ, μετά το τέλος της επεξεργασίας των στοιχείων, χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων του Ιουνίου 2021 έως και του Νοεμβρίου 2021.

Αν σου άρεσε κάνε