Μέτρα - «αντίδοτο» στα αυστηρότερα πρωτόκολλα για εστίαση - λιανεμπόριο

Μέτρα - «αντίδοτο» στα αυστηρότερα πρωτόκολλα για εστίαση - λιανεμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:18 Δημιουργία 10/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής πρόσθετων εισοδηματικών ενισχύσεων, καθώς τα περιθώρια του προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί και το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε επίπεδο ρεκόρ άνω του 7,7% του ΑΕΠ, οι αρμόδιοι παράγοντες αναζητούν τρόπους για να «καταπραΰνουν» το λιανεμπόριο και την εστίαση μετά τα νέα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εκπρόσωποι των δύο κλάδων έχουν ήδη διαμηνύσει προς την κυβέρνηση, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, ότι οι απώλειες τζίρου από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους υπερβαίνουν το 30%. Ειδικά δε στη Βόρεια Ελλάδα όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων κινείται πέριξ του 50%, αποκλείεται αυτόματα η μισή πελατεία και θα χαθεί εκ των πραγμάτων η εορταστική περίοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο «διαχωρίζουν» την εστίαση από το λιανεμπόριο, καθώς οι επιχειρήσεις της πρώτης είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήθηκαν μέσω αυτού. Έτσι, πιθανόν είναι να επανεξεταστεί το ύψος των προστίμων και η διεύρυνση της δυνατότητας αναβολής των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Για το λιανεμπόριο, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου συζητείται ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας με «πάγωμα» των πληρωμών για τα κορονοχρέη και για τις ενισχύσεις από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν έχουν σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μόνον για εκείνους που αποδεδειγμένα θα έχουν πτώση του τζίρου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται:

-Η αναστολή καταβολής μηνιαίων δόσεων από τη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Εναλλακτικά εξετάζεται οι δόσεις που θα «παγώσουν» να πληρωθούν μαζί με τη δόση του μήνα κατά τον οποίο θα ξεκινήσει να τρέχει εκ νέου η ρύθμιση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχύει για χρέη των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021, με το ύψος των ρυθμιζόμενων οφειλών να εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31/12/2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1/1/2022.

-Η μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης για την επιστροφή των ενισχύσεων από όλους τους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου, μόνο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εξετάζεται να «τρέξουν» οι πληρωμές από τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο, αλλά οι δόσεις σε αναστολή να καταβληθούν όλες μαζί μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. και οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποπληρώσουν τα κρατικά δάνεια είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι, οι εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης που δόθηκαν τον Μάιο πέρυσι με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε