Τράπεζες: Τι «είδαν» τα στελέχη της JP Morgan επιστρέφοντας δύο χρόνια μετά στην Αθήνα

Τράπεζες: Τι «είδαν» τα στελέχη της JP Morgan επιστρέφοντας δύο χρόνια μετά στην Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:43 Δημιουργία 02/11/21, 10:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα εκπέμπουν στελέχη της JP Morgan για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, επιστρέφοντας στην Αθήνα δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στον απόηχο των επαφών τους με παράγοντες της εν λόγω αγοράς.

Στελέχη του οίκου επισημαίνουν πως η μείωση των NPEs, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ’ όσο προβλέπονταν, σημειώνοντας πως οι τράπεζες της χώρας είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη και τονίζοντας πως η κυβέρνηση κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη.

Ο οίκος προβλέπει ότι Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Ban και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την Eurobank να παραμένει το top pick του.

«Έχουμε εδώ και καιρό δει τις ελληνικές τράπεζες ως ελκυστική ιστορία επαναξιολόγησης με βάση το ROTE», επισημαίνει στην έκθεσή της. Με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TBV) τώρα κοντά στις 0,5 φορές το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων να έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί το πρώτο σκέλος του trade έχει αποδώσει. Από εδώ και στο εξής η πιθανή βελτίωση του ROTE στο 8-10% και η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν προς τις 0,7-0,8 φορές τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η απόρριψη ενεργητικού και οι πληρωμές μερισμάτων προσφέρουν «καθαρό ουρανό» για τις τράπεζες, σημειώνει.

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν νέο πτωχευτικό δίκαιο μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων.

Αν ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψιν οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 50-80 μονάδες βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε