Δεύτερη ευκαιρία για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Δεύτερη ευκαιρία για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:33 Δημιουργία 02/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια ακόμη ευκαιρία θα έχουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Απρίλιο εφέτος, προκειμένου να διεκδικήσουν εκ των υστέρων την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των ενστάσεων άνοιξε, και όσες επιχειρήσεις δεν έλαβαν την ενίσχυση των 1.000- 4.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέα αίτηση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.

Στους κλάδους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ενίσχυσης είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.ά.

Ειδικότερα, την αποζημίωση μπορούν να διεκδικήσουν μέσω της υποβολής ένστασης:

α) Οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μικρές νοούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει 10 εκατ. ευρώ. Ενώ, πολύ μικρές θεωρούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

2) Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

3) Έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Απριλίου 2021 που ανήκει στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, ή τα ακαθάριστα έσοδα τού ενεργού κατά την 1/4/2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ την προαναφερθείσα ημερομηνία.

4) Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

5) Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως και την ημερομηνία ελέγχου της πληρωμής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ, ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη αυτήν την περίοδο.

6) Δεν έχει ανασταλεί, έως και την ημερομηνία ελέγχου της πληρωμής, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών (εξαφανισμένος έμπορος), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με βάση το φορολογικό μητρώο τής ΑΑΔΕ.

7) Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

8) Έχουν διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1η Μαΐου εφέτος.

Σημειώνεται ότι, την αυξημένη ειδικού σκοπού έχουν ήδη λάβει περίπου 100.000 επιχειρήσεις, και αυτή ανήλθε σε:

-1.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους κατά την 1/4/2021.

-2.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους κατά την 1/4/2021.

-4.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 49 εργαζόμενους κατά την 1/4/2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η ενίσχυση, ως γνωστόν, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, ανεκχώρητη και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο.

Αν σου άρεσε κάνε