Οριστικό τέλος στο χάρτινο τιμολόγιο

Οριστικό τέλος στο χάρτινο τιμολόγιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:09 Δημιουργία 01/11/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υποχρεωτική είναι από σήμερα η έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ MyData, θέτοντας οριστικό τέλος στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η Ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε ήδη επιστολή στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μέσα από την εφαρμογή timologio.gr μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους. Το timologio είναι η εφαρμογή που παρέχει δωρεάν η ΑΑΔΕ, για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στο myDATA.

Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δεν διαθέτουν κάποιο μηχανογραφικό σύστημα είτε αυτό που χρησιμοποιούν δεν καλύπτει πλέον τις καθημερινές ανάγκες τους. Μέσω αυτού του περιβάλλοντος, μια επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ της, να συνθέσει το πελατολόγιό της, να οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογεί και να εκδώσει τα παραστατικά της σε μορφή pdf, αποστέλλοντας ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του myDATA. Εν προκειμένω, με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη της συναλλαγής στο myDATA του εκδότη (έσοδα) και του λήπτη (έξοδα).

Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως, οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, πριν από τη διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι :

-Τα παραστατικά εσόδων που εκδίδονται από την 1η Νοεμβρίου διαβιβάζονται στην πλατφόρμα έως και την 31η Μαρτίου

-Για το 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις εάν δεν πραγματοποιηθεί διαβίβαση των στοιχείων. Ωστόσο, έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση, εξειδικεύοντας τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στην περίπτωση που δεν τηρείται ο νόμος.

-Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη. Η αποστολή είναι ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

-Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών.

Αν σου άρεσε κάνε