ΕΚΤ: «Νάρκες» στο δρόμο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

ΕΚΤ: «Νάρκες» στο δρόμο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:10 Δημιουργία 14/10/21, 11:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, προειδοποιώντας για μία σειρά από «νάρκες» στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε ότι οι προβλέψεις των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να είναι υπερ -αισιόδοξες.

Ο Ευρωπαίος επόπτης, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται και οι ελληνικές συστημικές, προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους στον ισολογισμό των τραπεζών και σημείωσε πως ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των ΜΕΔ εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, εντούτοις η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.

Ο SSM βλέπει να σωρεύονται «σύννεφα» στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πτωχεύσεις άρχισαν να αυξάνονται σε ορισμένους τομείς, αν και γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Συνακόλουθα συνέστησε στις διοικήσεις των τραπεζών να είναι πιο προσεκτικές στις προβλέψεις που διενεργούν για την κάλυψη των απωλειών από τα κόκκινα δάνεια καθώς οι εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των τελευταίων μπορεί να είναι υπερ-αισιόδοξες.

Επιπλέον, ο SSM επικεντρώνεται σε πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως εκείνους που ενέχει η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες. Όπως ανέφερε, η υπόθεση του Archegos κατέδειξε ότι οι επενδύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας, κυρίως όταν οι εταιρείες αυτές δεν εποπτεύονται επαρκώς.

Αν σου άρεσε κάνε