«Παγώνει» το πλάνο για ταχύτερη έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

«Παγώνει» το πλάνο για ταχύτερη έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:02 Δημιουργία 12/10/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ακόμη και το σχέδιο για ταχύτερη έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία φαίνεται να «παγώνει» έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και καταγραφούν πλήρως οι πραγματικές παρενέργειες του κύματος της ενεργειακής ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό αποτελεί μια από τις ανατροπές στον προγραμματισμό της οικονομικής πολιτικής και το πλάνο για το 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς εκτιμούν ότι δεν έχει φανεί ακόμα το πραγματικό εύρος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, τη διάρκεια της οποίας ουδείς μπορεί να προβλέψει την τρέχουσα περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλματώδης άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίστηκε και χθες, την ώρα που εξειδικευμένοι οργανισμοί και αναλυτές μετεωρολογικών μοντέλων προειδοποιούν για επερχόμενα διαδοχικά κύματα ψύχους στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν και γράφουν διάφορα σενάρια και υπολογίζουν όλα τα νέα δεδομένα, καθώς μέσα σε έναν μόλις χρόνο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε από το -2,3% στο +2,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η «κούρσα» του δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2021 συντάχθηκε με πρόβλεψη για πληθωρισμό 0,6% και αυτός του 2022 για πληθωρισμό 0,8%. Ταυτόχρονα περιμένουν να ζυγίσουν τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπολογίσουν το κόστος των νέων παρεμβάσεων οι οποίες θα χρειαστούν.

«Το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό, αλλά δημοσιονομικό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών και αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά το υπουργείο δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ότι χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι», το οποίο, για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλει στη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Επίσης, το ζητούμενο είναι τα επιπλέον κονδύλια που θα διατεθούν να μην επηρεάσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να μην οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεδομένου δε, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ενσωματωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες και να οδηγήσουν σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, που θα δημιουργήσει πιέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ένας επιπλέον κίνδυνος που ελλοχεύει για τη χώρα μας είναι μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν συμβεί αυτό, θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το οποίο διογκώθηκε λόγω των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Αν και, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η ΕΚΤ θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεταβατικό «εργαλείο» παρέμβασης για την προστασία του αξιόχρεου των χωρών της ευρωζώνης, μετά τη λήξη ισχύος του PEPP (την «ομπρέλα» προστασίας με τις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων).

Αν σου άρεσε κάνε