«Γκάζι» στις επιστροφές ΦΠΑ από το 2022

«Γκάζι» στις επιστροφές ΦΠΑ από το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 11/10/21, 07:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

H επιτάχυνση από το 2022 στους ρυθμούς των επιστροφών του ΦΠΑ σε ιδιώτες, προκειμένου να στηριχτεί η αγορά κατά την πορεία της ανάκαμψής της, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο έτος.

Αυτό προβλέπει το ενοποιημένο προσχέδιο δράσης της κυβέρνησης (πρόκειται για τις προτεραιότητες ανά υπουργείο από το Μαξίμου), καθώς σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να περιμένουν αρκετούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε. για τη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία καταγράφουν τον μεγαλύτερο χρόνο. Στην περίπτωση της χώρας μας απαιτούνται 31 εβδομάδες, ενώ στην Ιταλία και την Κύπρο χρειάζονται 62 και 43 εβδομάδες, αντιστοίχως.

Για την Ελλάδα αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση δεν οφείλεται στη Φορολογική Αρχή, αλλά στην απουσία ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η προσπάθεια για ταχύτερους ρυθμούς απόδοσης του ΦΠΑ μπορεί να έχει δύο «συμμάχους»:

1. Την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών (My Data). Η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα παραστατικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών, θα «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Από την 1η Οκτωβρίου έχει καταστεί υποχρεωτική η διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ, καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι, μέσα από την καθολικότητα της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τήρησης των βιβλίων και έκδοσης παραστατικών, από το 2022 να γίνονται άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ.

2. Η μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και προβλέπει την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του μηχανισμού.

Ο κατάλογος των έργων και των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη διευκόλυνση του ψηφιακού ελέγχου των συναλλαγών, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής Διοίκησης, και την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ψηφιακών εφαρμογών για την αυτόματη προσυμπλήρωση των περισσότερων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε